Vietnamezen betrapt met cannabisplantage: “eerste dag in België”

bob moors
Drie Vietnamezen verschenen maandagochtend voor de correctionele rechtbank voor het runnen van een cannabisplantage in Mechelen. Volgens de drie waren ze nog maar kort in ons land.

De politie ontdekte bij een huiszoeking op 8 november 402 planten op de zolder van een woning in de Galgestraat. De drie verdachten werden in de plantage aangetroffen. Volgens de procureur waren hun verklaringen totaal ongeloofwaardig. “Ze zouden graag thee drinken van cannabisplanten.”

Volgens hem verdienden de drie, ondanks hun blanco strafregister, dan ook een zware straf om zo een duidelijk signaal te geven. Hij vorderde een jaar cel met een uitstel en een geldboete van 8.000 euro, waarvan driekwart met uitstel.

Volgens de advocaat van de eerste beklaagde was die nog maar een dag in ons land en werd hem brood en een slaapplaats aangeboden in de woning. “Hij wist niet dat die planten daar stonden. Toen de dag erop de twee andere aankwamen, is hij mee naar boven gegaan om eens te gaan kijken.” Hij vroeg de vrijspraak.

Ook de twee andere Vietnamezen verklaarden nog maar kort in het land te verblijven en nog maar een keer in de woning aanwezig te zijn geweest. “De woning werd sinds juni 2017 gehuurd door een Nederlander. Waarom heeft men niets tegen die man ondernomen? Buurtbewoners geen ook aan eerder zwarte mannen te hebben gezien, en hier zitten drie Vietnamezen.”

Volgens de verdediging kon de schuld dus niet (volledig) in de schoenen worden geschoven van hun cliënten en al zeker niet de forse schadeclaim door Iverlek voor de diefstal van elektriciteit. Uitspraak op 25 februari.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.