Veganistisch restaurant aan Grote Markt

Maxime en Naomi openen ontbijt- en lunchbar Bar Botanica aan de Grote Markt.
Foto David Legreve Maxime en Naomi openen ontbijt- en lunchbar Bar Botanica aan de Grote Markt.
Mechelen is een veganistisch restaurant rijker. Dinsdag openen Naomi Timmermans (28) en Maxime Van Hees (26) ontbijt- en lunchbar Bar Botanica op de hoek van de Grote Markt, de Merodestraat en de Scheerstraat.

Vegetarisch en veganistisch eten is in. Denk maar aan het succes van De Langste Veggietafel en de relatief nieuwe eethuizen Funky Jungle en De Krewelligen Bidet. Daar voegen Naomi en Maxime nu een derde adresje aan toe, met ook een deeltje take-away. "Wij focussen op ontbijt en lunch. 's Ochtends kunnen klanten onder meer genieten van smoothie bowls, yoghurt van gefermenteerde cashewnoten en havermout, 's middags kunnen ze hun eigen saladedoosje samenstellen", vertellen de zaakvoerders.


Ook niet-veganisten zijn meer dan welkom. "Mensen vragen zich vaak af wat we dan wel eten. Ze zullen zien: het is best lekker." Opvallend: beiden zijn bioloog van opleiding. "We wisten allebei niet goed waar we naartoe wilden. Het gebrek aan veganistische eetgelegenheden bracht ons op dit idee."


Eerst werkten Naomi en Maxime allebei een jaar in de horeca om de stiel onder de knie te krijgen. De uitbaters willen de ecologische voetafdruk van hun zaak zo klein mogelijk houden. "We kozen voor een duurzame energieleverancier en zullen op termijn met herbruikbare verpakkingen werken."


Bar Botanica is de eerste 'bewoner' van het Hof van Lorreinen, dat de stad liet bouwen ter vervanging van de krotten op de hoek met de Frederik de Merodestraat. De sluitingsdagen van Bar Botanica zijn zondag en maandag. (WVK)