Theaterregisseur Jef Du Bin overleden op 71-jarige leeftijd

"Ik ga wellicht sterven op scène", zei Du Bin in maart vorig jaar in onze krant.
Foto Marc Aerts "Ik ga wellicht sterven op scène", zei Du Bin in maart vorig jaar in onze krant.
Het doek is gevallen voor Jef Du Bin, een van de grootste cultuurambassadeurs van Mechelen. De bezieler van de Muizense toneelkring Ik Dien overleed gisteren op 71-jarige leeftijd.

"Ik heb jaren gezegd: 'Ik stop ermee', maar ik ga dat niet blijven zeggen. Want dan maak ik mij belachelijk. Ik ga wellicht sterven op scène." Jef Du Bin vertelde het in maart van vorig jaar nog in onze krant naar aanleiding van zijn vijftigjarig jubileum bij de toneelkring. Die avond ging 'Wij betalen niet' in première, een van de laatste stukken die hij regisseerde. Dat de dood zoveel te vroeg zou komen, had hij wellicht niet gedacht. Hij overleed aan de gevolgen van een hartstilstand. Du Bin was vijftig jaar actief bij de toneelkring waar zijn vader ooit nog voorzitter van was, eerst als acteur, later als regisseur.

Directeur Sint-Theresiacollege

Hij en zijn vrouw Mieke Van Rompaey gaven de passie ook door aan hun dochters Lieve, Annemie en Elke, intussen studeert het oudste kleinkind af als dramaturg aan het Lemmensinstituut. Du Bin was daarnaast jarenlang voorzitter van het Koninklijk Mechels Toneelverbond en het Dr.De Gruytercomité. Het leverde hem verschillende erkenningen op. Beroepshalve was hij leraar en later directeur in het Sint-Theresiacollege van Kapelle-op-den Bos. (WVK)