Tattoo Freedom blaast 20 kaarsjes uit

OUDSTE TATTOOSHOP VAN DE STAD VIERT JUBILEUM

Zaakvoerder Marc Willems (l.) met zijn assistent Eddy Verpuylt (r.) en een klant.
Marc Aerts Zaakvoerder Marc Willems (l.) met zijn assistent Eddy Verpuylt (r.) en een klant.
Tattooshop Tattoo Freedom in de Onze-Lieve-Vrouwestraat vierde zaterdag zijn 20ste verjaardag met zijn klanten. Zaakvoerder Marc Willems (54) tekende als jonge knaap zijn eerste tatoeages op bierkaartjes, vandaag is hij baas in de oudste tattooshop van de Dijlestad. "Met wat voor een idee komen ze nu weer af, denk ik vaak. Maar over smaken valt natuurlijk niet te twisten."

Optredens, drank en veel volk; zaterdag was het een gezellige boel bij Tattoo Freedom. Twintig jaar geleden ruilde Marc zijn beroep als vrachtwagenchauffeur in voor dat van eigenaar van een tattooshop. En dat verdiende een feestje.


"Toen ik een jaar of achttien was tekende ik op café altijd op de bierkaartjes. Mijn kameraden lieten die tekeningen dan zetten in tattooshops in Antwerpen. Toen daar de tatoeages steeds duurder werden, deden mijn vrienden me tatoeagemateriaal cadeau. Uiteraard weigerde ik om ze tatoeëren, maar die mannen wisten natuurlijk dat ik met een pintje te veel op overstag zou gaan. Die eerste tatoeages waren niet om aan te zien. Maar het was wel meteen de start van mijn passie. Twintig jaar geleden, op advies uit mijn omgeving, zette ik dan toch de stap en opende ik mijn shop."

De nieuwste trend: foto's van personen worden omgetoverd tot een tatoeage, die op maat van de persoon wordt aangepast.
Marc Aerts De nieuwste trend: foto's van personen worden omgetoverd tot een tatoeage, die op maat van de persoon wordt aangepast.

Lesbisch koppel

"Ondertussen heb ik mijn vaste klanten. Zo heb ik een Belgische klant die in Denemarken woont maar geregeld naar hier komt voor een tattoo. Ik vind het altijd een eer om iemand te tatoeëren. Dat mensen jou kiezen om de naam van hun overleden kind op hun lichaam te zetten, raakt me. Ooit stapten hier twee bejaarde dames van 81 en 79 jaar binnen, een lesbisch koppel dat na jarenlang zwijgen uit de kast was gekomen. Ze wilden allebei hetzelfde symbool. Zes maanden later kwam de jongste dame voor een nieuwe tattoo: de naam van de oudste dame, die ondertussen was overleden", vertelt Marc. "Ik heb zowat alle trends meegemaakt, van de tribals tot de sterretjes. Tegenwoordig toveren we vaak foto's van personen om tot een tatoeage, die op maat van de persoon wordt aangepast."

Marc Aerts

Geen hakenkruis

"'Met wat voor een idee komen ze nu weer af', denk ik vaak. Maar over smaken valt natuurlijk niet te twisten. Er zijn zelfs mensen die de naam van hun ex laten zetten, in de hoop haar of hem te kunnen overtuigen om terug te komen. Ondertussen zet ik namen op zo'n manier dat ze later makkelijk kunnen gecoverd worden met een tekening. Want wees eerlijk: welk koppel blijft vandaag de dag nog voor altijd samen? Er zijn bepaalde zaken die ik niet doe, zoals hakenkruisen of tatoeages op het gezicht. Mensen die dronken zijn, wijs ik op een beleefde manier de deur."


"Ik ga nog zeker verder tot mijn pensioen. Met mijn collega Eddy Verpuylt, die hier anderhalf jaar werkt, maak ik ontzettend veel plezier en het is fijn om zoveel mensen te ontmoeten. Er is niet één dag hetzelfde. Weet je, in mijn begindagen was mijn vak een mysterieus beroep en kreeg ik alleen motards over de vloer. Nu komt jong en oud, man en vrouw, hier binnen voor een tatoeage. Ik heb klanten en uitdagingen genoeg, dus ben hier nog lang zoet."