Steenmarter teistert automobilisten

DIER BIJT KABELS DOOR NATUURPUNT WAARSCHUWT DAT BEEST DODEN VERBODEN IS

Sonja Vertommen bij haar wagen.
David Legreve Sonja Vertommen bij haar wagen.
In de Mechelse wijk Battel wordt sinds enige tijd een bijzonder actieve steenmarter gesignaleerd. Het dier houdt zich vooral bezig met het doorknauwen van autobekabeling. Natuurpunt waarschuwt echter: "Steenmarters zijn nuttige dieren en ze doden is verboden."

Het dier werd al een tijdje geleden voor het eerst opgemerkt. "Ik was naar buiten aan het kijken toen het ineens over mijn terras liep", herinnert buurtbewoner Patrick zich. "Later stelde ik vast dat hij het rubber onder mijn garagepoort had stuk gebeten. Waarschijnlijk probeerde hij zo onder de poort naar binnen te glippen."


Bij buurvrouw Sonja Vertommen veroorzaakte het dier heel wat meer problemen. Daar nestelde het dier zich onder de motorkap en beet het de bedrading van haar wagen stuk. "Toen ik 's ochtends wilde wegrijden, begonnen er allemaal lichtjes te flikkeren", vertelt Sonja. "Omdat ik er niet in gerust was, ben ik ermee naar de garage gereden. Daar wisten ze me te vertellen dat de kabels waren doorgebeten."


Na het horen van het verhaal van haar buurman werd ook meteen de link gelegd met de steenmarter. "In de garage hadden ze me gezegd om machientje te kopen. Dat, weliswaar dure, apparaat, zou het dier wegjagen met ultrasone tonen." Ook Ann Sint-Katelijne-Waver kreeg al af te rekenen met het dier. "De politie hield me een tijdje geleden tegen omdat mijn lichten niet brandden. Uiteindelijk bleken mijn kabels te zijn doorgeknauwd."


Bij Natuurpunt hebben ze een verklaring voor het fenomeen. "Een geparkeerde wagen met een nog warme motor is een perfecte schuilplek voor een marter. Ook isolatiemateriaal wordt vaak losgetrokken door het dier. Dat materiaal wordt door hen vaak gebruikt bij het maken van nestjes.", luidt het. "Terwijl het dier er uitrust gaat ook wel eens op de kabels of bedrading kauwen. Steenmarters komen steeds vaker voor in onze contreien en ze hebben zich intussen ook aangepast aan het leven dichtbij de mens."

Een steenmarter.
Photo News Een steenmarter.

WC-blokjes

Verder hebben ze nog enkele tips voor iemand die gelijkaardige ellende wil vermijden en geen geld wil geven aan dure apparaten. "Je kan WC-geurblokjes onder je motorkap plaatsen. De scherpe geur jaagt het dier weg. Als je geen garage hebt, parkeer dan je wagen met de voorkant in een plas", voegt Natuurpunt toe. "Hen doden is verboden. Bovendien zijn steenmarters ongevaarlijk voor de mens. Ze kunnen ook nuttig zijn om overlastdieren zoals muizen, ratten of andere knaagdieren weg te houden."