Stadslijst droomt van nationaal park

De Mechelse stadslijst Vld-Groen-M+ heeft vrijdag een plan voorgesteld voor de uitbouw van "het eerste nationaal park in hartje Vlaanderen".

De huidige bestuursperiode stonden er verschillende actiecomités op tegen de geplande kap van bomen, denk maar aan Kauwendaal, het Bos van Loos en de Plopsaquasite. Onder impuls van kandidaten Bert Delanoeije, Tine Van den Brande en Patrick Princen trekt Vld-Groen-M+ de natuurkaart in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. "We zetten zeer actief in op het vergroten en verbinden van de bestaande groen- en natuurgebieden in de riviervalleien en bosgebieden rond Mechelen tot één aaneengesloten natuurgebied waar mensen heel welkom zijn: van Boortmeerbeek tot in Willebroek. Uiteraard zullen onze stadsbossen Stuivenberg, Kauwendael en Bos van Loos deel uitmaken van dit Nationaal Park. De Dijle en Zenne zijn de natuurlijke verbindingsassen die de grote natuurkernen ten noordwesten en ten zuidoosten van de stad verbinden", klinkt het.


Ze engageren zich tot minstens 200 hectare nieuwe natuur en de realisatie van verbindingen en ecoducten. Het 'Nationaal park' moet een onthaalcentrum voor jaarlijks 100.000 bezoekers krijgen van waaruit fiets- en wandelroutes vertrekken. "We werken van hieruit een avontuur-natuur concept voor de kinderen uit, met avontuurlijke routes en wildernisspeelplaatsen, misschien zelfs een natuurcamping voor meer dagen natuurplezier."


Waarnemingshutten, yogaplatforms, picknickplekken en hangbruggen moeten de beleving compleet maken. (WVK)