Stadsfeestzaal wordt bioscoop

AL ZEKER ÉÉN KANDIDAAT WIL MONUMENTAAL GEBOUW OMVORMEN TOT CINEMA

Schepen Greet Geypen en burgemeester Bart Somers in de Stadsfeestzaal.
Foto Legreve Schepen Greet Geypen en burgemeester Bart Somers in de Stadsfeestzaal.
Mechelen krijgt ruim een kwarteeuw na de sluiting van de zalen aan de Botermarkt opnieuw een stadscinema. Het schepencollege besliste gisteren op zoek te gaan naar een partner die een bioscoopzaal wil uitbaten in de Stadsfeestzaal in de Frederik De Merodestraat. Er is al zeker één kandidaat.

De Stadsfeestzaal staat al enkele jaren te verkommeren. Tijdens de vorige bestuursperiode had de stad nog het plan om het gebouw uit 1884 te restaureren en om te vormen zoals De Roma (een oude cinema in Antwerpen die nu als zaal wordt gebruikt), maar dat ging uiteindelijk niet door.

Hoge kosten

De stad had geld nodig en de zaal belandde op de schopstoel, maar een koper werd niet gevonden. "Het probleem met dergelijke monumentale gebouwen is dat de kosten om ze te restaureren zo hoog zijn, dat het heel moeilijk is om er een rendabel project van te maken. Bovendien stelt monumentenzorg zijn eisen en doe je met zo'n gebouw dus niet eender wat", zeggen burgemeester Bart Somers en schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (beiden Open Vld).

Alternatieve cinema

Het gebouw wekte wel belangstelling, onder meer van een uitbater van een Vlaamse stadscinema. Hij heeft concrete interesse om er een alternatieve bioscoop uit te baten zoals je die ook hebt in Leuven, Gent of Brugge. Geypen: "We zijn daar heel enthousiast over. In het bestuursakkoord staat dat we graag een stadscinema zouden hebben, maar we kunnen dat onmogelijk zelf uitbaten. Dit is een kans, maar omdat we gebonden zijn aan de wet, hebben we vandaag beslist om een marktbevraging uit te schrijven om ook andere gegadigden de kans te geven een offerte uit te schrijven. We hanteren twee beoordelingscriteria: respect voor de historische waarde van het pand en het financieel plan."

Zalen en bar

De stad zou de zaal met klassieke kenmerken dan niet verkopen, maar wel voor een langere periode in erfpacht geven. Zelf zou ze investeren in de buitenkant, onder meer het buitenschrijnwerk en het dak. Een ernstige asbestvervuiling werd in 2012 al verwijderd. Aan de beslissing ging al overleg met Erfgoed Vlaanderen vooraf. "Twee of drie zalen zouden als 'dozen' in het gebouw zelf worden geplaatst. De galerijfunctie moet behouden blijven", zegt de schepen. Naast de bioscoopzalen is er in de Stadsfeestzaal ook plaats voor een bar.


Er waren vroeger verschillende stadscinema's in Mechelen, denk maar aan Eldorado (Bruul), Forum (Hallestraat) of Eldorado (Botermarkt). Veel Mechelaars kijken daar met nostalgie op terug, ook de burgemeester. "De laatste was gevestigd op de Botermarkt (Calypso, red.). Ik ben er nog met mijn moeder 'A Bridge too Far' gaan kijken. Hij moet begin jaren 90 de deuren hebben gesloten."