Stad en Armenen huldigen genocidemonument in

Burgemeester Bart Somers onthult het monument.
Foto Aerts Burgemeester Bart Somers onthult het monument.

Op de groene middenberm op de Schuttersvest ter hoogte van de Albert Geudensstraat werd op zondagmiddag een Armeense Kruissteen ingehuldigd.


De steen staat symbool voor de aanwezigheid van de Armenen in Mechelen, na de Vlamingen en Marokkanen de grootste gemeenschap in de stad, en ter nagedachtenis van de Armeense genocide door het Ottomaanse Rijk van honderd jaar geleden. "In onze stad wonen maar liefst een 1200-tal mensen met Armeense wortels. Zij zijn dus een belangrijk deel van de Mechelse werkelijkheid", speechte burgemeester Bart Somers.


Het monument kreeg een plaats tegenover het beeld dat destijds werd opgericht voor de Mechelse vluchtelingen uit de Eerste Wereldoorlog, als een symbolische solidariteit. De inhuldiging werd bijgewoond door een 300-tal Armenen. "Dit is een zeer belangrijk moment", reageert Erik Enokian, voorzitter van de Mechelse vzw Ani, die 7.000 euro neertelde voor de Kruissteen. "De genocide leeft nog steeds in onze gemeenschap."


Een protestactie van Turkse tegenstanders bleef uit. De stad had zich voorbereid met een reserve politiekorps en een waterkanon. (AVH)