Schepenhuis opent als toerismebalie

In het nieuwe toerismekantoor kun je onder andere een 3D-bril uitproberen.
Foto Aerts In het nieuwe toerismekantoor kun je onder andere een 3D-bril uitproberen.
Het 13de-eeuwse Schepenhuis in hartje Mechelen heeft een nieuwe bestemming. 'Het mooiste toerismekantoor van Vlaanderen' is gisteren geopend.

In het oudst bewaarde stadhuis van Vlaanderen kunnen bezoekers zich voortaan laten inspireren en informeren over het diverse aanbod dat de Dijlestad te bieden heeft. "De locatie in de Hallestraat was te weinig zichtbaar voor een toeristenstad als Mechelen. Toerisme en vrije tijd zijn ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van onze stad en dus kozen we voor een centrale ligging en een publieksvriendelijke onthaalbalie", zegt schepen van Cultuur en Toerisme Björn Siffer (Groen).


In zaal De Vierschaar werden drie thema-eilanden opgesteld die de bezoekers meer vertellen over de stad: het Bourgondische en Habsburgse verleden/heden, een stad van vakmanschap en een plek voor mensenrechten. "De thema-eilanden zijn zo uitgewerkt dat het aanbod regelmatig gewisseld kan worden naargelang de veranderende acties in de stad."


De restauratie van het monument en de verbetering van de toegankelijkheid, met onder andere een lift, nam een jaar in beslag. "De restauratie van de muurschilderingen in de voormalige raadzaal op de eerste verdieping vormt het derde luik. De schildering Het Laatste Oordeel wordt nu gerestaureerd en begin volgend jaar start de restauratie van De Calvarie", besluit schepen van Monumentenzorg Greet Geypen (Open Vld). Kostprijs: 1.737.000 euro. (WVK)