Rechtbank veroordeelt Peter Terryn (55): “Pamflet is sabotage”

MECHELEN Peter Terryn in het Mechelse Gerechtsgebouw
David Legreve MECHELEN Peter Terryn in het Mechelse Gerechtsgebouw
De rechters in Mechelen hebben de 55-jarige Peter Terryn schuldig bevonden aan sabotage. De Leuvense anarchist verspreidde een dag voor de nationale betoging in 2016 op zijn Facebookpagina een pamflet waarin hij uitlegde hoe men de sporen kon saboteren. De rechtbank volgde Terryns bewering dat het om een kunstwerk ging dus niet.

De vijftiger kreeg vandaag een celstraf van zes maanden met uitstel gedurende vijf jaar opgelegd. Zowel Terryn als zijn raadsman waren vandaag niet aanwezig op de rechtbank om het vonnis te aanhoren. Vermoedt wordt dat er binnenkort beroep zal worden aangetekend. “Maar voor we die beslissing nemen, zullen we eerst het vonnis inkijken en de motivering van de rechters bestuderen”, reageert meester Jos Vander Velpen op de beslissing van de rechters.

Vorige maand ging de verdediging volledig voor de vrijspraak. Volgens de vijftiger zelf ging het niet om een pamflet maar om een zeefdruk. “Een die zou tentoongesteld worden in een museum”, aldus Terryn. “Ik heb enkel gehandeld vanuit een artistieke invalshoek.” De Belgische spoorwegbeheerder was het daar niet mee eens en stapte in december 2016 naar de rechtbank in Mechelen. Ze stelde zich burgerlijke partij en diende klacht in tegen Terryn. Hierop dagvaardde het parket de vijftiger dan weer voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer en het onbruikbaar maken van spoorwegen.

Principe-dossier

Hoewel Terryn lijnrecht tegenover het parket en de burgerlijke partij stond, waren ze het alledrie eens dat het om een principe-dossier ging. Het parket noemde Terryn een anarchist maar vond dat niet erg. “Dat mag en is nuttig in de maatschappij maar er is een grens in wat kan en mag en die grens is door meneer bereikt”, zei openbaar aanklager Ken Van Hoogenbemt. Volgens hem was de intentie van Terryn duidelijk. “Met dit pamflet en de instructies daarop, wou meneer onze spoorwegen duidelijk kwaadwillig laten saboteren”, klonk het bij Belgisch spoorwegbeheerder Infrabel. Het vroeg en kreeg vandaag een symbolische schadevergoeding van een euro.

Ondanks het parket  vorige maand een opschorting van straf voorstelde, ging Terryn principieel voor de vrijspraak. “Tijdens de staking is er niets gebeurd. Geen stilstand van trienen, nog vertragingen”, zei meester Vander Velpen tot slot. “Je kan dan toch moeilijk spreken van sabotage of het kwaadwillig belemmeren van het verkeer?” De verdediging benadrukte verder ook dat alle informatie op het pamflet terug te vinden is op het internet. “Bovendien werd de zeefdruk gemaakt in samenspraak met personeel van Infrabel. Zij vertelden me dat er geen gevaar was”, besloot Terryn. 

De rechters waren het dus niet eens met die pleidooien. “Met het verspreiden van het pamflet creëerde u wel degelijk een gevaar”, motiveerden de rechters hun beslissing. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sverre Meeus

    Als ik het goed begrijp, is deze man dus schuldig bevonden aan iets wat helemaal niet heeft plaatsgevonden? Justitie op zijn kop...