Poetsvrouw brandt huis af om diefstal te verdoezelen

VROUW BETUIGT SPIJT OVER UIT DE HAND GELOPEN 'COVER-UP'

De woning in de Hamerstraat werd in april van dit jaar onbewoonbaar verklaard na de zware brand die veroorzaakt werd door de stelende kuisvrouw.
Foto David Legreve De woning in de Hamerstraat werd in april van dit jaar onbewoonbaar verklaard na de zware brand die veroorzaakt werd door de stelende kuisvrouw.
Een 47-jarige poetsvrouw uit Mechelen zit in de gevangenis op verdenking van diefstal en brandstichting. Dat laatste deed ze om de diefstal te verdoezelen. De vrouw beweert dat het nooit haar bedoeling was zoveel schade te veroorzaken.

De vrouw werd eerder deze maand ontmaskerd door de recherche van de politiezone Mechelen-Willebroek. Dit nadat bleek dat een brand in de woning langs de Hamerstraat in april van dit jaar niet accidenteel was. "Er rees een vermoeden waardoor er een branddeskundige ter plaatse werd gestuurd", vertelt parketwoordvoerster Lieselotte Claessens. "Hij bevestigde het vermoeden van de recherche." Onder leiding van onderzoeksrechter Philippe Van Linthout werd op zoek gegaan naar de dader. Vrij snel werd de poetsvrouw van de woning aangeduid. "Er waren ernstige aanwijzingen dat de vrouw de brand had aangestoken. Dit omdat ze als laatste gezien was in de woning voor de brand", aldus Claessens. Begin september werd ze door de recherche gearresteerd en door de onderzoeksrechter opgesloten in de gevangenis.

Verdoezelen

De vrouw legde volgens haar advocaat Dirk Jacobs al bekentenissen af. De 47-jarige poetsvrouw had met lucifers de matras in de slaapkamer op de bovenverdieping van de woning in brand gestoken. Haar motief? Het proberen te verdoezelen van een diefstal. "Tijdens het onderzoek is ook aan het licht gekomen dat er een aantal iPads en een laptop waren ontvreemd", klinkt het nog bij de parketwoordvoerster. Deze spullen had de vrouw tijdens het poetsen gestolen. Ze had naar verluidt ook een tv-toestel beschadigd en tal van andere verwoestingen, waaronder aan de deur, toegebracht. "Om de indruk te wekken dat er was ingebroken", luidt het nog.

Spijt

De gevolgen van de hevige brand waren gigantisch: de bovenverdieping brandde volledig uit en in de rest van de woning was er rook- en waterschade. De woonst werd een tijdje onbewoonbaar verklaard, maar inmiddels konden de bewoners de woning heropbouwen. "Maar het was nooit haar bedoeling om zoveel schade toe te brengen", aldus meester Jacobs nog. "De diefstallen pleegde ze omwille van financiële problemen. Inmiddels beseft ze wat ze heeft gedaan en toont ze schuldinzicht."


Binnenkort zal de vrouw zich moeten verantwoorden voor de correctionele rechtbank. Gerecht en recherche zullen ook uitpluizen of de vrouw nog andere diefstallen pleegde in andere woningen waar ze ging poetsen. "Er kan momenteel al zeker een feit gelinkt worden aan de vrouw", besluit parketwoordvoerster Lieselotte Claessens. "Ook hier ging ze ervandoor met spullen en bracht ze beschadigingen aan om het doen uitschijnen dat er was ingebroken."