Opslagplaats voedselbank op instorten

BEDELING IN DE PROBLEMEN NU NIEMAND NOG IN LOODS MAG

Pieter Wauters met twee van zijn kinderen bij de stuttingspaal (links).
[Foto Marc Aerts Pieter Wauters met twee van zijn kinderen bij de stuttingspaal (links).
De opslagplaats van voedselbank Sint-Vincentius Zuid-Mechelen in de Oude Antwerpsebaan staat op instorten. Gisteren moest de brandweer de toegang tot de loods verbieden nadat de eigenaar gevaarlijk gekraak had gehoord. De eigenaar vreest ook voor zijn woning. "Maar het ergste is dat we nu geen arme mensen kunnen helpen."

Volgens Pieter Wauters en zijn vrouw Christel Stessens begonnen de problemen met de bouw van de appartementen op het voormalige Racing Tennis een paar jaar geleden. Volgens het koppel namen de barsten en scheuren in de oude loods toe naarmate de bouwwerken vorderden. "Deze middag hoorde mijn oudste dochter plots een hevig gekraak. We hebben onmiddellijk de brandweer gebeld", doet Wauters het verhaal. Dat was niks te vroeg. De brandweermannen kwamen ter plaatse en zagen meteen dat het ernstig was.


"De loods verkeert in erbarmelijke toestand. Het stuk waarin een deel van de badkamer zit, hebben we gestut om te vermijden dat ieman het dak op zijn hoofd krijgt. We raden aan om de rest van de loods niet te betreden", zegt brandweerkapitein Michel Michiels. Volgens hem moeten er dringend oplossingen komen. "De muren staan bol. Stel dat ze het begeven en tegen de nieuw gemetste muur vallen, dan zou de eigenaar een schadeclaim kunnen indienen, terwijl de oorzaak mogelijk net de bouw van zijn gebouw is."


Wauters zit me de handen in het haar. Hij weet niet wat gedaan. De brandweer vreest niet voor de rest van de woning, maar zelf is hij er niet gerust op. "We zijn aan het bekijken of onze vijf kinderen vannacht niet elders kunnen slapen. We vertrouw het niet meer", vertelt hij.

46 gezinnen

De situatie treft niet alleen het gezin, maar ook de Sint-Vincentiusvereniging Mechelen-Zuid. Die verdeelt maandelijks voedselpakketten aan 46 arme gezinnen. "Bij mijn vader, onlangs nog gevierd omdat hij zich al zeventig jaar inzet voor de vereniging, was een paar jaar geleden geen plaats genoeg meer om de goederen voor de voedselpakketten op te slaan. Dat staat nu hier in de loods, maar ik mag er niet meer komen. We verwachten de komende dagen ook leveringen melk en confituur, maar ik weet niet waar we met de paletten naartoe moeten", zucht Wauters.


"Van mij mag de boel instorten, maar dat we dan al die mensen in armoede niet meer kunnen helpen, is nog het ergste voor mij." De aannemer was niet meer bereikbaar voor een reactie.