Ga naar de mobiele website
^ Top

Oplichter moet 105.000 euro terugbetalen

EX-PENNINGMEESTER DE LAGE DREMPEL KRIJGT TWEE JAAR CEL

Luc D.C. ging met het geld van de vzw onder meer naar de prostituees in Antwerpen.
repro David Legreve Luc D.C. ging met het geld van de vzw onder meer naar de prostituees in Antwerpen.
Bij kansarmoedevereniging De Lage Drempel in Mechelen kunnen ze opnieuw gerust ademhalen. De rechtbank veroordeelde gisteren Luc D.C. (61), hun voormalige penningmeester, tot twee jaar cel waarvan de helft met uitstel. Hij moet ook de gestolen 105.307,21 euro terugbetalen.

"Gerechtigheid is geschied", reageert Hedwig De Saeger van vzw De Lage Drempel op het vonnis. "We zijn blij maar vooral ook content dat het achter de rug is. Bovendien kunnen we tevreden zijn dat de schadevergoeding is vastgesteld." De voormalige penningmeester van de armoedevereniging ging er gedurende drie jaar lang vandoor met in totaal iets meer dan 100.000 euro van de vzw. Stelselmatig schreef hij geld over van de rekening van De Lage Drempel naar zijn eigen rekening. Oorspronkelijk begon hij zijn plannetje uit te voeren na financiële problemen, nadien bleef hij gewoon verder doen. Aan de onderzoeksrechter verklaarde hij onder meer dat hij niet meer kon stoppen. Met het geld kocht hij cd's en boeken aan en ging hij naar de prostituees in het Antwerpen.

Weg met noorderzon

Begin dit jaar liep hij tegen de lamp. Een avond voor de vergadering waar het budget zou worden besproken, verdween hij met de noorderzon. Wellicht uit vrees dat de feiten tijdens die vergadering aan het licht zouden komen. Enkele dagen later ging hij zichzelf aanbieden op het politiekantoor. Hij was destijds naar zijn thuisstad Gent gevlucht om daar een Cambio-voertuig te nemen richting West-Vlaanderen en het noorden van Frankrijk. Uiteindelijk keerde hij op eigen initiatief terug.

Valsheid in geschrifte

Om aan geld te geraken, vervalste hij de handtekeningen van twee andere bestuursleden van de armoedevereniging. Naast de oplichting stond hij dus ook terecht voor valsheid in geschriften. De feiten werden door de voormalige penningmeester niet betwist. "Hij kon gemakkelijk aan het geld en alles ging ook gemakkelijk. Het is het verhaal van de kat te dicht bij de melk maar is uiteraard niet goed te praten", zei zijn raadsman Frank Coel.


De zestiger werd gisteren door de rechters in eerste aanleg schuldig bevonden over de ganse lijn. Hij kreeg een celstraf opgelegd van twee jaar waarvan de helft met uitstel. De geldboete van 1.200 euro werd effectief uitgesproken. "De feiten zijn ernstig, bijzonder laakbaar en bij het vonnis hielden we onder meer rekening met uw blanco strafregister alsook het feit dat u geen rekening hield met de slachtoffers en het gestolen geld afkomstig was van de overheid die het gaf aan een kansarmoedevereniging", verduidelijkte voorzitster Jessica Bourlet. Al het geld dat door de zestiger werd gestolen moet hij nu ook terugbetalen aan de vzw. De rechter kende de 105.307,21 euro toe als schadevergoeding voor De Lage Drempel. Door de diefstal kwam de vzw plots in financiële moeilijkheden. Het moest activiteiten schrappen en elke dag opnieuw liggen rekenen om rond te komen. Mede dankzij de steun van de overheden en die van de Mechelaars kon de armoedevereniging zich redden. "Dankzij de solidariteit in Mechelen komen we dit jaar zeker rond", besluit De Saeger nog. De zestiger heeft nu een maand de tijd om in beroep te gaan tegen het vonnis. Of hij dat ook zal doen, was nog niet geweten.Meld een bug