Nooit meer stinkende generator op kamp dankzij Zon op Wielen

Jan Op de Beeck, Lode Vandendriessche, Tim Naets, Joris Slootmaeckers en Nico Van Miert bij hun zonnewagen.
David Legreve Jan Op de Beeck, Lode Vandendriessche, Tim Naets, Joris Slootmaeckers en Nico Van Miert bij hun zonnewagen.
Vier vrienden zijn gestart met de bouw van een mobiele eenheid met zonnepanelen en energiezuinige koel- en ijskasten. Het Mechelse Chiro Coloma zal deze als eerste op kamp gebruiken.

Jeugdverenigingen zijn op kamp vaak aangewezen op een vervuilende, stinkende en luidruchtige generator. Vorige zomer vatte volwassen begeleider Chiro Coloma Joris Slootmaeckers het idee op om de zonnepanelen van op zijn tuinhuis mee te nemen op kamp. Begin dit jaar borduurde hij verder op dat idee en richtte hij met Nico Van Miert, Tim Naets en Lode Vandendriessche de vzw Zon op Wielen op. Ze kregen steun van de stad Mechelen en CERA Foundation en startten een crowdfundingscampagne (terug te vinden op https://www.crowdfundingmechelen.be/#/projects/518). Gisteren kreeg hun aanhangwagen met zonnepanelen en energiezuinige koelkasten en diepvriezer concrete vorm, zodat deze op 18 juli meekan met Chiro Coloma. "Het wordt een eerste echte test. Bedoeling is om het kamp twee weken van stroom te voorzien", zegt Vandendriessche. Bedoeling is om de aanhangwagen op termijn niet alleen uit te lenen aan jeugdverenigingen, maar hem ook ter beschikking te stellen voor de organisatie van straatfeesten en evenementen. Het initiatief wil sensibiliseren. "Zij krijgen een milieuvriendelijke oplossing voor hun behoefte aan elektriciteit, terwijl hun deelnemers kennis maken met de mogelijkheden van groene energie", aldus Zon op Wielen. De crowdfundingscampagne loopt nog veertig dagen, maar bereikte nu al bijna de doelstelling. (WVK)