Nobel Biocare verdubbelt tewerkstelling

WERELDSPELER IN DENTALE SOFTWARE BREIDT FORS UIT

Human Resources-manager Wim Vanhaele (links) met oprichter Filip Schutyser in de nieuwe kantoren van Nobel Biocare.
David Legreve Human Resources-manager Wim Vanhaele (links) met oprichter Filip Schutyser in de nieuwe kantoren van Nobel Biocare.
Nobel Biocare aan het station van Mechelen heeft afgelopen weekend een nieuwe afdeling geopend. Het bedrijf gespecialiseerd in dentale software wil tegen 2018 immers 250 personeelsleden tellen, dubbel zoveel als vandaag. En zeggen dat er dat eind 2015 nog maar 50 waren. "We gaan ook in het buitenland personeel moeten zoeken."

Nobel Biocare ontstond in november 2002 als Medicin, een spin-off van de KULeuven. Het telde toen twee werknemers, waaronder huidig algemeen directeur Filip Schutyser.


"In 2006 hebben we het verplaatst naar Mechelen, om verschillende redenen. De site ligt vlakbij het station en we kunnen talenten aantrekken van verschillende universiteiten en hogescholen."


Een beslissing met het oog op de toekomst, want intussen groeit het bedrijf razendsnel. Afgelopen weekend mocht burgemeester Bart Somers (Open Vld) het lintje knippen bij de opening van bijkomende kantoorruimte (voorheen zat daar een gedeelte van Mondelez). "Dit is wereldtop die zorgt voor werk en welvaart in onze stad. Echt indrukwekkend", aldus Somers.


Hij overdrijft niet. Nobel Biocare is gespecialiseerd in onderzoek en ontwikkeling van geavanceerde softwareoplossingen voor de dentale markt: van diagnostische software, tot behandelingsplanning en opvolging. De software wordt wereldwijd gebruikt door tandartsen en -chirurgen.

Hoog opgeleiden

"Vandaag verdubbelen we zowat onze oppervlakte", zegt HR-verantwoordelijke Wim Vanhaele. Nodig. Nobel Biocare telt nu 127 medewerkers, bijna drie keer zoveel als twee jaar geleden. Naar verwachting zullen dat er in 2018 250 zijn, of nog eens dubbel zoveel als nu. "We zoeken een verscheidenheid aan mensen. Software developers, maar hier werken evengoed tandartsen en grafische mensen. Het gaat wel telkens om hoog opgeleiden."

Open Bedrijvendag

En die zijn in ons land niet altijd even eenvoudig te vinden. Vandaar dat Nobel Biocare afgelopen weekend deelnam aan de Open Bedrijvendag. "We wilden laten zien wat we doen - het is zelfs voor de eigen medewerkers soms moeilijk uit te leggen - en tegelijk onze naambekendheid vergroten", legt Vandaele uit. Vooral voor IT'ers kijkt Nobel Biocare ook naar het buitenland. De roots zijn nochtans Vlaams. Medicin werd in november 2002 opgericht in Leuven.

Al zwemmend

"Ik was onderzoeker bij de onderzoeksgroep Medical Image Computing van de KULeuven. Omwille van de toenemende interesse van de industrie en van tandartsen en faciaal chirurgen werd beslist een spin-off op te richten. Het was een sprong in het koude water, want ik had geen enkele bedrijfservaring. Al zwemmend heb ik geleerd hoe je een bedrijf runt", zegt Schutyser. In 2007 werd de spin-off gekocht door de grootste klant Nobel Biocare. Dat bedrijf viel op haar beurt eind 2014 in handen van Danaher. "Vorig jaar werd beslist om van Mechelen hét center of competence te maken van de wereld voor dentale software, waardoor we nu een grote groei kennen."