Moeder laat tienerzoon cannabis roken 'om hem in de gaten te houden'

Christel V.M., een 53-jarige moeder uit Mechelen, stond gisteren voor de rechter voor het geven aan én toestaan van het gebruik van cannabis door haar minderjarige zoon. Niet enkel vond ze de drugs een beter medicijn dan anti-depressiva maar zo kon ze haar zoon ook beter in de gaten houden.

Het openbaar ministerie kon gisteren niet lachen met de feiten. "Mevrouw, u hielp uw zoon niet, maar liet hem in een verslaving struikelen", zei de openbaar aanklager. De bal ging aan het rollen in 2015. Haar toen nog minderjarige zoon werd toen betrapt door de politie toen hij aan de schoolpoort een joint aan het roken was. De tiener werd meegenomen naar het politiekantoor. Onder meer omdat hij in het bezit was van nog drie andere zakjes met cannabis. Tijdens zijn verhoor kwam aan het licht dat hij al een tijdje jointjes rookte. Meer nog, volgens zijn verklaringen bleek de drugs afkomstig te zijn van zijn moeder die hem deze met haar toestemming overhandigde. "Zo kon ik zien wat, wanneer en met wie hij de drugs gebruikte", zei de 53-jarige moeder. "Op die manier kon ik hem beschermen tegen erger."


Voor het verhandelen van de cannabis aan haar zoon vorderde het parket een celstraf van vier maanden en een geldboete van 6.000 euro met probatie-uitstel tegen de vrouw. Ook voor haar partner en stiefvader van de jongen werd diezelfde straf gevorderd. "Hij kon de feiten doen stoppen door gewoon iets te zeggen", oordeelde het parket nog.

Bewijslast niet geldig

De verdediging ging vol voor de vrijspraak. Zij waren van mening dat de huiszoekingen onrechtmatig werden uitgevoerd en de bewijslast dus niet geldig was. "Eens hij van zijn vrijheid werd beroofd is er nooit contact opgenomen met zijn ouders", luidde het in de pleidooien. Ondergeschikt vroeg de advocate voor de moeder een opschorting of straf met uitstel. Voor de stiefvader bleef de vrijspraak gevraagd.


In haar laatste woord bood de moeder haar excuses aan en vertelde ze dat cannabis volgens haar een beter alternatief was voor de door hun arts voorgeschreven anti-depressiva en slaappillen voor haar zoon. "Het advies van uw arts mag in vraag worden gesteld maar het aanbieden van cannabis is een brug te ver. U was de dealer van uw zoon", besloot rechter Erika Colpin. De zaak werd in beraad genomen, een vonnis volgt op 30 oktober. (TVDZM)