Met 89 nationaliteiten samen aan tafel

ORGANISATOREN BIJZONDER BLIJ MET 'EUROPEES RECORD'

Organisatoren Veerle De Wael en Inneke Vos bij de lange ontbijttafel.
Foto Marc Aerts Organisatoren Veerle De Wael en Inneke Vos bij de lange ontbijttafel.
Maar liefst 89 verschillende nationaliteiten schoven zondagochtend de voeten onder de ontbijttafel in Mechelen. Zo braken de aanwezigen het Europees record om zo veel mogelijk nationaliteiten samen aan tafel te krijgen. "Het wereldrecord haalden we net niet, maar wat we hier hebben kunnen verwezenlijken is allesbehalve een nederlaag", zeggen Veerle De Wael en Inneke Vos.

De speelplaats van het Sint-Romboutscollege in Mechelen was zondag het zonnige decor van een heuse wereldrecordpoging.


"Toen we besloten ons aan dit evenement te wagen, stond het wererdrecord op 55 nationaliteiten die in Napels (Italië) samen aan tafel zaten. Net op dat moment werd Bart Somers de 'beste burgemeester ter wereld', en vertelde hij dat er in Mechelen maar liefst 138 nationaliteiten samenwoonden. Met dat aanbod leek het record ons wel heel makkelijk te halen", vertellen de dames.

Marc Aerts

Guinness World Record

"Maar de organisatie en officiële aanvraag bij Guinness World Record namen heel wat tijd in beslag, in april vernamen we plots dat er in Abu Dhabi 101 nationaliteiten werden verzameld rond een ontbijttafel. Meteen werd de uitdaging een héél pak groter. Om zo veel mogelijk mensen te lokken, boden we ons ontbijt gratis aan. Dit was natuurlijk enkel mogelijk dankzij de producten van gigantisch veel sponsors: zij vulden onze tafels met brood en beleg, de heerlijkste hapjes en drankje. De voorbije week ging het razendsnel: uiteindelijk schreven maar liefst 930 mensen -families, vrienden en buren- zich in voor dit ontbijt."


Met iedereen verzameld aan tafel, kon het werk van de gerechtsdeurwaarder beginnen. De man klokte uiteindelijk af op 89 nationaliteiten.


"Het wereldrecord van 102 hebben we dus niet gehaald, het Europees record breken we wel. Met wat wij de voorbije weken hebben beleefd, is dit allesbehalve een nederlaag. We hebben bijzondere mensen ontmoet, die zich sméten om kennissen uit allerlei landen te verzamelen, en we genoten zondag met volle teugen van dit bonte gezelschap. We spelen met een idee een tweede editie te organiseren, misschien kan iedereen dan een ontbijt uit land van herkomst meebrengen?"

Ontroerde Bart Somers

Ook burgemeester Somers haalde zijn hart op.


"Ik ben ongelooflijk trots én ontroerd. Al deze mensen - uit grote steden en kleine dorpen, uit de hitte en extreme koude - hier samen in Mechelen zien ontbijten is mijn droombeeld voor onze stad."


Ook de Mexicaanse Anel Rosas Valentin kwam zondag met haar gezin ontbijten.


"Ik ben hier om dit initiatief te steunen én om geld in te zamelen voor mijn thuisland. Op 19 september vond daar de tweede aardbeving in twee weken tijd plaats, en de stad waar ik opgroeide, naar school ging, winkelde... is hierdoor grotendeels verwoest. Heel wat inwoners uit Jojutla, waaronder heel wat vrienden en familieleden zijn dakloos, hebben geen voeding meer, mijn eigen moeder is geëvacueerd uit het ziekenhuis omdat het er niet meer veilig was", klinkt het geëmotioneerd.


"Met huilen ben ik gestopt omdat het geen zin heeft, maar het is zo frustrerend om nu niet daar te zijn en te kunnen helpen. Daarom zamel ik vanuit Mechelen - intussen al 15 jaar mijn nieuwe thuis - geld in dat réchtstreeks naar vrijwilligers ter plekke gaat."

Koekjes voor Mexico

"Mijn dochtertje Ainhoa bakte en verkocht de voorbije dagen zelfs koekjes met haar vriendinnen, ons hele gezin probeert zo de slachtoffers te helpen. Een klein bedrag hier, maakt daar immers een groot verschil."


Wie de Anel Rosas Valentin wil steunen, kan storten op rekeningnummer BE75 7330 0985 7351 met vermelding 'help Jojutla'.