Mercedes-fans riskeren tot 5 jaar cel

TIENKOPPIGE BENDE VERDACHT VAN HONDERD AUTOINBRAKEN

Een deel van de gestolen goederen is teruggevonden in zeecontainers.
Foto RV / Politie Den Bosch Een deel van de gestolen goederen is teruggevonden in zeecontainers.
Tien bendeleden die worden verdacht van een honderd inbraken in auto's en de heling van onder meer gps-toestellen, moesten gisteren terecht staan voor de rechter in Mechelen. De feiten zijn onder meer gepleegd in Willebroek, Wuustwezel en groot-Antwerpen. Slechts vier verdachten daagden op. Er zijn celstraffen geëist van één tot vijf jaar effectief.

In juni 2016 liepen bendeleden in Willebroek tegen de lamp na de zoveelste inbraak in een wagen. "Het slachtoffer had een Nederlandse nummerplaat gezien. Uit onderzoek bleek dat het voertuig in 2015 al een keer aan de kant was gezet in Nederland. Eén inzittende was bekend als lid van een jeugdbende die inbraken pleegde in auto's", zei openbaar aanklager Ken Van Hoogenbemt


Stelselmatig is de bende onder leiding van een Mechelse onderzoeksrechter in kaart gebracht. Zo raakte bekend dat de bende voornamelijk Duitse wagens en meer specifiek het automerk Mercedes viseerde. Bij de inbraken hebben de verdachten telkens dezelfde werkwijze gebruikt en ging het steeds om dezelfde buit. "Zo sloegen het raampje van een portier stuk om er vervolgens vandoor te gaan met de airbags, het stuur of de gps", legde procureur Van Hoogenbemt nog uit. "De buit werd nadien meestal verkocht via een tussenpersoon in Rotterdam."


In december 2016 heeft de politie huiszoekingen uitgevoerd en verscheidene verdachten gearresteerd. Alle verdachten zijn afkomstig uit Nederland. Een deel van de buit is teruggevonden in zeecontainers.

'Catfinder'

Tien personen, onder wie ook de twee leiders van de bende, moesten zich verantwoorden voor de rechters. Vier personen daagden effectief op, de rest liet verstek gaan. Een van de aanwezigen was Martinus D.B. De aanklager beschouwde hem als 'catfinder'. De man liet de verzekering van wagens op zijn naam zetten of leende zijn voertuig uit aan de verdachten. Hij kreeg 100 euro in ruil. Het parket vorderde tegen hem een celstraf van een jaar en een boete van 600 euro.

Jong

De twee leiders, Mohammed E. (19) en Ibrahim B. (20) uit het Nederlandse 's Hertogenbosch, verschenen aangehouden. De negentienjarige was volgens het parket verantwoordelijk voor 54 feiten in België, zijn één jaar oudere kompaan kwam in aanmerking voor enkele tientallen inbraken. Tegen hen vorderde het parket een effectieve celstraf van vijf jaar gekoppeld aan een geldboete van 2.000 euro. "Deze verdachten zorgden voor de auto's die werden gebruikt bij de diefstallen, stuurden de andere leden uit en stonden in voor de verkoop van de gestolen goederen", besloot de aanklager.


De bendeleiders betwistten de feiten niet langer. "Het was een grote stommiteit", verklaarde de negentienjarige E. "Ik dacht niet na over de consequenties. Iets wat ik nu wel doe. Dat heb je als je als jonge gast tussen de moordenaars zit. Nu zou ik graag nog een kans krijgen om mijn leven om te gooien en de goede weg op te gaan." Meester Evelien Jacobs, de raadsvrouw van E., kwam een straf met uitstel vragen.


Het vonnis volgt binnen de maand.