Mechelse stadslijst breekt met CD&V en bestuurt alleen

Bart Somers (Open Vld) en Kristof Calvo (Groen), de kopmannen van de Mechelse stadslijst, tijdens de verkiezingsavond.
BELGA Bart Somers (Open Vld) en Kristof Calvo (Groen), de kopmannen van de Mechelse stadslijst, tijdens de verkiezingsavond.
De coalitiegesprekken van de Mechelse stadslijst (Open Vld, Groen en m+) met CD&V zijn dinsdag afgesprongen. De komende zes jaar gaat de stadslijst alleen besturen. 

“We zijn verbaasd. We hadden gehoopt om het positieve beleid voort te zetten, een beleid met een draagvlak”, laat schepen Stefaan Deleus (CD&V) weten aan Gazet van Antwerpen. Kristof Calvo (Groen) laat op Twitter weten dat “na lang wikken en wegen het besluit is dat een bestuur met de stadslijst de beste keuze is voor Mechelen”.

De stadslijst behaalde een absolute meerderheid bij de gemeenteraadsverkiezingen op 14 oktober (25 van de 43 zetels). Burgemeester Bart Somers (Open Vld) behoudt zijn sjerp. Hij bevestigt de breuk met CD&V. “We hebben hier hard over nagedacht”, zei hij vanmorgen in De ochtend op Radio 1. “Na lang wikken en wegen was het voor ons duidelijk dat het moeilijk wordt om een werkbare relatie op te bouwen met een partij die achteruit gegaan is, als je zelf zo’n massieve verkiezingsoverwinning hebt behaald.”

Het is de eerste keer dat de stadslijst een absolute meerderheid behaalde. “De kiezer heeft ons dat vertrouwen gegeven. We willen het mandaat dat hij ons gegeven heeft, ten volle op ons nemen”, aldus Somers nog.
30 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  De stemming was een duidelijk bewijs dat de Mechelaars tevreden zijn over het gevoerde beleid. Het is inderdaad beter om te investeren in infrastructuur, veiligheid en een mooie en leefbare stad dan 'op je geld te gaan zitten' en alles te laten verloederen.

 • LUC VAN DER VEKEN

  Kan mij iemand is vertellen hoe die enorme schuld word afbetaald? Ik denk dat ze voorlopig enkel de intrest betalen (wegens de lage rente) en dan binnen een X aantal 10 tal jaren het volledige bedrag in éénmaal gaan betalen. Zo heb ik dat gehoord. Ocharmen de nakomelingen indien dit klopt!

 • Jan Van Rompaey

  Mechelen wordt de grootste vreemdelingen stad van België. Iedereen moet dat maar slikken. Waarom stijgen de diefstallen in Mechelen? Omdat de illegalen toch moeten stelen of in het zwart werken. Die pakken het werk af van de echte weinige Mechelaars die er nog rondlopen.

 • Gino Denil

  Die overwinning is vooral te danken aan groen. Bij zover dat groen nu zelfs groter is dan de OVLD in Mechelen. Moet er dan geen groene burgemeester komen.

 • anna vandenberg

  De omliggende gemeenten zullen in toekomst de speeltuin van Calvo en Somers betalen. Misschien komt Somers nog met het idee om terug tol te heffen aan de stadspoorten om de kas te spijzen. De hippe binnenstad en daarbuiten is het ook zo net niet verkrotte woningen met tien namen op de deur. Calvo zal voor de verwende kindjes feesten organiseren en Somers megalomane ideeën lanceren.