Mechelen nu ook virtueel te bezoeken

PRIMEUR VOOR BENELUX

Uitkijken over de stad vanop de Sint-Romboutstoren in virtual reality: indrukwekkend.
David Legreve Uitkijken over de stad vanop de Sint-Romboutstoren in virtual reality: indrukwekkend.
Mechelen pakt uit met een primeur: je kan de stad voortaan ook virtueel bezoeken. De meeste toeristische locaties zijn in 360° te bewonderen, online of met een virtual realitybril. Handig voor wie een eerste indruk wil krijgen van de bezienswaardigheden of er door een fysieke beperking of sluitingsuren niet binnenkan.

Bezoekers van www.virtueelmechelen.be krijgen de stad te zien vanuit helikopterperspectief. Van daaruit kunnen ze inzoomen op 38 locaties en deze virtueel bezoeken. Het gaat om de belangrijkste bezienswaardigheden, musea en hotels.


Toerismeschepen Björn Siffer (Groen) spreekt van een primeur in de Benelux, Steven Stumpf van het Gentse Poppr, dat instond voor de ontwikkeling, kan dat bevestigen. "Soms heb je stukjes, maar nooit een volledige stad. Al heeft Dubai dit ook", vertelt hij. Dankzij Virtueel Mechelen kan je locaties bezoeken waar je anders niet zomaar binnenloopt. Denk maar aan het paleis van Margareta van Oostenrijk, het stadhuis of Koninklijke Manufactuur De Wit, die enkel met een gids te bezichtigen zijn. Bedoeling is meer toeristen aan te trekken.

Karen Verbiest van kerkhotel Martin's Patershof mocht als eerste de VR-bril uitproberen.
David Legreve Karen Verbiest van kerkhotel Martin's Patershof mocht als eerste de VR-bril uitproberen.

125X beter dan iPhone

Siffer: "Niets zal een echt bezoek overtreffen, maar om de realiteit zo dicht mogelijk te benaderen, werd er gebruik gemaakt van heel hoge resoluties. De virtuele visualisatie van de Muurschildering van de Sint-Janskerk bijvoorbeeld heeft 125 keer de beeldkwaliteit van een iPhone 7. Momenteel is er al voor 604 gigabyte materiaal opgenomen." Bedoeling is om op termijn nog attracties toe te voegen, zoals de kerken die nu nog in restauratie zijn, het Hof van Busleyden, het Schepenhuis en enkele stadsgezichten en winkelstraten. De website is ook een belangrijke troef voor mensen met een beperkte mobiliteit. Het laat hen toe plaatsen te bezoeken waar ze anders nooit zouden kunnen komen.

Zweven

General Manager Karen Verbiest van kerkhotel Martin's Patershof was gisteren bij de lancering in de Sint-Romboutstoren de eerste die Virtueel Mechelen uitprobeerde met een virtual realitybril. "Je kan blijven kijken", stelt ze vast. De toepassing is volgens haar van grote waarde voor de Mechelse toeristische sector. "Al is het wel schrikken als je plots boven de stad zweeft. Alsof je gaat vallen", lacht ze. Gebruikers die onder de indruk zijn, kunnen de beelden trouwens delen op sociale media dankzij de 'postkaart'-functie.