Markt ontruimd voor valies met boeken

ONTMIJNINGSDIENST ONDERZOEKT 'VERDACHTE KOFFER' BIJ KBC

Een perimeter is ingesteld, hulpverleners en nieuwsgierigen wachten af.
David Legreve Een perimeter is ingesteld, hulpverleners en nieuwsgierigen wachten af.
De Grote Markt is gisteren volledig ontruimd na de vondst van een verdacht pakket. In de inkomhal van de bank KBC is een reiskoffer aangetroffen. Ontmijningsdienst DOVO inspecteerde de koffer en maakte die onschadelijk. In het valies lagen twee boeken.

Het waren medewerkers van het bankkantoor op de Grote Markt die de koffer iets over 11 uur hebben aangetroffen. "Meteen is de politie opgeroepen. Een patrouilleploeg is ter plaatse gestuurd", zegt woordvoerder Dirk Van de Sande van de politiezone Mechelen-Willebroek.


De politie heeft meteen een eerste veiligheidsperimeter ingesteld van een 50 meter rond het bankkantoor. Extra manschappen kwamen ter plaatse. Ook de brandweer is erbij gehaald. Na een eerste controle nam de politie contact op met DOVO, de ontmijningsdienst van het Belgische leger. Stelselmatig is de veiligheidsperimeter uitgebreid. De hulpdiensten namen het zekere voor het onzekere.


"Oorspronkelijk zijn vier naastgelegen panden en het KBC-bankkantoor geëvacueerd. Uiteindelijk zijn alle handels- en horecapanden aan dezelfde kant van het bankkantoor volledig ontruimd", gaat politiewoordvoerder Dirk Van de Sande verder.


Inmiddels kwam DOVO ter plaatse. De specialisten in springstoffen begonnen met de inspectie van het verdachte pakket. Ze schakelden onder meer een robot in. "Er is een eerste nazicht uitgevoerd. Nadien is met een luchtdrukschot de koffer vanop een afstand geopend", vervolgt Van de Sande nog. "Eens de koffer geopend was, volgde een tweede nazicht. Het bleek om een vals alarm te gaan."

De robot op rupsbanden van DOVO rijdt het bankkantoor binnen.
David Legreve De robot op rupsbanden van DOVO rijdt het bankkantoor binnen.

Camerabeelden

In de koffer zaten geen springstoffen, maar twee boeken. Nadat het bomalarm was afgeblazen, is de perimeter opgeheven. Het leven in het centrum van Mechelen kwam stilaan opnieuw op gang.


Het KBC-bankkantoor bleef nog tijdje afgesloten. De federale politie kwam ter plaatse en startte samen met de lokale politie een onderzoek op. "Er zal onder meer verder onderzocht worden in welke omstandigheden de reiskoffer werd achtergelaten", besluit Van de Sande. Dit onderzoek zal onder meer gebeuren op basis van camerabeelden in de buurt.


Of het parket de persoon zal vervolgen die de reiskoffer heeft achtergelaten, is nog niet geweten.

Op de Grote Markt liep het vol met agenten en brandweerlui.
David Legreve Op de Grote Markt liep het vol met agenten en brandweerlui.