Man steelt dossier tijdens inzage, aanklager vraagt zeven maanden cel

Onderzoeksrechter Theo Byl aan de griffie.
Foto Legreve Onderzoeksrechter Theo Byl aan de griffie.
Ismail M. uit Mechelen riskeert een celstraf van zeven maanden effectief. Ruim vijf maanden geleden ging hij naar de griffie, keek hij zijn dossier in en wandelde er vervolgens mee naar buiten. "Dat dit is kunnen gebeuren, betreuren we maar je kan van je mensen niet het onmogelijke vragen", stelt persrechter Theo Byl.

De jonge Mechelaar zag gisteren weinig fout in zijn daden. "Hoe kan ik nu weten dat dit niet mag", stelde hij aan de rechter. "Weet u een plaats in België waar u zomaar iets mag meenemen", repliceerde procureur Philippe Van Ingelgem. De feiten dateren van 31 maart 2016. Beklaagde liep toen een veroordeling voor drugsfeiten op en verkeerde nog in de periode om beroep aan te tekenen.


"Hierop besloot hij naar de rechtbank te komen waar hij in ruil voor zijn paspoort het dossier ging inkijken. Nadien wandelde hij met twee grote grijze kaften naar buiten", luidde het in de vordering de procureur. "Het was pas toen de griffie ging sluiten dat werd vastgesteld dat het paspoort van beklaagde er nog lag. Meneer zelf was verdwenen. Met het volledige dossier."


Op basis van camerabeelden en paspoort kon de verdachte snel geïdentificeerd worden. Het dossier werd gerecupereerd maar er waren wel enkele documenten uit verdwenen. Naar eigen zeggen om ze aan een bevriende advocate te laten zien. "Strikt ongeloofwaardig. Dit zijn ernstige feiten. Het kan heel wat schade toebrengen aan het beroep", aldus de procureur. Hij vorderde dan ook een effectieve celstraf van zeven maanden en een geldboete van 600 euro. Beklaagde beet gisteren van zich af en vroeg de vrijspraak. "Ga je met hiervoor nu straffen? Zet mij gewoon in de hoek ofzo", aldus M. "Ik ga hier voorbij twee advocaten, voorbij een onthaalbalie en voorbij een camera. Niemand heeft me iets gezegd of tegengehouden."

Onderbemand

De Mechelse rechter benadrukte dat dergelijke feiten niet door de beugel kunnen maar kaart tegelijkertijd de veiligheidsproblemen in de rechtbank aan. "Er is een gekend probleem van de beveiliging van de lokalen van magistraten, onderzoeksrechters en rechtbanken. Iedereen kan hier binnen stappen", reageert persrechter Byl. "We hebben dit al heel veel aangekaart bij de bevoegde instanties en er is ons al veel beloofd maar jammer genoeg nog niets aan gedaan."


Hiermee verwijst de persrechter onder meer naar de onderbemanning op de griffie. "De mensen die instaan voor de inzage van de dossiers, staan ook in voor het afhandelen van procedures, boekhouding, het maken van de rechtbankrollen en tal van andere taken. Je kan van je mensen vragen om zich 200 procent in te zetten maar kan niet het onmogelijke verwachten."


Vonnis op 12 oktober. (TVDZM)