Mama van twee strijdt op WK tegen kajakprofs

STIEN VERLINDEN (33) COMBINEERT SPORT MET GEZIN EN FULLTIME JOB

Stien Verlinden, haar man Mark Polspoel en de kinderen Ines en Jasper.
KOS Stien Verlinden, haar man Mark Polspoel en de kinderen Ines en Jasper.
Stien Verlinden (33) uit Hombeek (Mechelen) verdedigt als enige vrouw de Belgische eer tijdens het WK kajakmarathon in Hongarije. Op zich al een glansprestatie, want ze combineert de sport met een gezin en een drukke job. De tegenstanders zijn vaak wél profs.

Verlinden reisde gisterochtend af naar Gyor in Hongarije, waar het WK plaatsvindt. Zaterdag zal ze het onder meer moeten opnemen tegen de meervoudige wereldkampioene Renate Csay, die in Hongarije op eigen bodem haar titel zal verdedigen. "De selectie voor dit WK is een uitzonderlijke prestatie, omdat ze deze sport combineert met een gezin en een fulltime job. De meeste van haar concurrenten zijn professionals", looft Ellen Naegels van de Koninklijke Cano Club Mechelen, waar Verlinden lid van is.


Een medaille zit er niet in. "Maar ik wil wel de top 20 halen", zegt Verlinden. Het is nog maar haar eerste wereldkampioenschap, nadat ze vorig en dit jaar deelnam aan Europese kampioenschappen. Ze draait dan ook nog niet zo heel lang mee aan de top. "Ik leerde de sport kennen tijdens een sportkamp toen ik 14 was. Sindsdien kajak ik recreatief, tot ik twee jaar geleden 'het zot kreeg' en ben beginnen trainen om te zien hoe ver ik zou geraken."

Stien Verlinden in haar kajak.
KOS Stien Verlinden in haar kajak.

Fietslichtjes

Best ver, zo blijkt. Verlinden won in 2014 en 2015 de Beker van België, het Belgische regelmatigheidscriterium in de marathonkajak. De keerzijde is dat al haar vrije tijd in het teken staat van de sport, want ze moet het kajakken combineren met haar drukke baan op het kabinet van Vlaams minister Ben Weyts (N-VA). "Ik train zes dagen op zeven. Dan kajak ik anderhalf uur op het kanaal Leuven-Dijle, zo'n 15 kilometer. Vaak 's avonds laat, met fietslichtjes op mijn kajak."


Uitstapjes en zelfs hele vakanties staan in het teken van haar sport. Alle gezinsmomenten worden gespendeerd in de kajak. "Het is een keuze die we maken, al is het niet vanzelfsprekend." Het helpt ook dat echtgenoot Mark Polspoel ook op hoog niveau heeft gekajakt en dat ook de kinderen Ines (11) en Jasper (10) gek zijn op de sport. Toch klagen dochter- en zoonlief wel eens dat ze mama in de week te weinig zien. Iets dat ze dan weer goedmaakt tijdens het weekend. "De kajakmarathon is geen Olympische discipline en dus is er geen ondersteuning door Bloso. Alles wat ik doe, moet ik zelf betalen. Maar ik zou mijn carrière niet willen opgeven om prof te zijn. Hoe graag ik ook kajak, mijn werk is het allerbelangrijkste. Zondagavond heel laat ben ik terug in het land, maandag ga ik weer gewoon aan het werk."