Lek in distributielijn: honderdduizenden liter drinkwater in Dijle

Het waterlek heeft wat weg van een fontein, maar heeft een iets minder prettige uitwerking.
David Legreve Het waterlek heeft wat weg van een fontein, maar heeft een iets minder prettige uitwerking.

Nutsmaatschappij Pidpa is gisteren in allerijl naar de Dijle moeten uitrukken. Ter hoogte van de jachthaven in Mechelen was er een lek in een distributielijn ontstaan. Honderdduizenden liter drinkwater stroomde zo in de Dijle.


Wanneer het lek ontstond, is niet meteen geweten. Wel merkten heel wat buurtbewoners 's nachts al het lawaai van stromend water op. Vanmorgen verwittigden enkele buurtbewoners de hulpdiensten. De politie van Mechelen-Willebroek kwam ter plaatse en verwittigde Pidpa. Pas in de loop van vrijdagvoormiddag kwamen zij ter plaatse. Enkele arbeiders besloten om de waterleiding meteen af te sluiten.


"Het gaat om een distributielijn die onder de Dijle loopt", luidt het bij de nutsmaatschappij. Mensen in de buurt of in Mechelen zelf ondervonden weinig tot geen hinder. "Er is geen probleem om het water tot bij de Mechelaar te krijgen. Dit omdat er parallel met de leiding waar het lek was ontstaan een tweede distributielijn loopt." Nog volgens de nutsmaatschappij gaat het om een oude gietijzeren leiding. Wat het lek heeft veroorzaakt, is nog niet geweten. Naar schatting stroomde er honderdduizenden liter water weg.

Boringen

Het lek werd gisteren nog niet volledig hersteld. "Dat zal voor in de nabije toekomst zijn", klonk het nog bij Pidpa. "Die werken zullen in ieder geval omvangrijk zijn. We zullen die wellicht vanop een ponton of vanop een boot worden uitgevoerd. Er zal onder meer boringen moeten uitgevoerd worden op de bodem van de Dijle zelf."


(TVDZM)