Klakkeloze kopie van 2012

Bart Somers.
Foto Photo News Bart Somers.
Weinig wijzigingen in Mechelen ten opzichte van zes jaar geleden. De politieke partijen trekken voor zover bekend in ongewijzigde coalities en met overwegend dezelfde lijsttrekkers naar de verkiezingen. Vld-groen-m+ beslist wel pas begin volgend jaar over een verderzetting van de stadslijst.

De Mechelaar is het er al bij al over eens dat de stad er de afgelopen vijftien jaar op vooruit is gegaan, een resultaat dat toch vooral aan de lijst van de 'Beste burgemeester van we wereld' wordt toegeschreven. Uit een recente peiling bleek dat Vld-groen-m+ er zo'n 8 procent op vooruit zou gaan in vergelijking met 2012, wat de lijst op 42 procent zou brengen. Met dat resultaat kan burgemeester Bart Somers (Open Vld) aan een vierde termijn beginnen.Over de voortzetting van de stadslijst wordt pas begin volgend jaar beslist, maar het zou verbazen, mochten ze er in januari de stekker uittrekken.


In dat geval bestaat de kans dat N-VA toch nog de grootste fractie wordt. De partij onder leiding van Marc Hendrickx gaat er in dezelfde peiling weliswaar 4,8 procent op achteruit, maar blijft met 18,4 procent met voorsprong tweede. De lijst had de afgelopen bestuursperiode wel te kampen met personeelsproblemen. Wim Jorissen en Marc Van Hammée verlieten het schip. De eerste wil met Vooruit opnieuw aan politiek doen, net als die andere ex-N-VA'er Henning Van Duffel. Hij wil deelnemen met een nieuwe politieke beweging: VolksLiga. De N-VA kan wel met een minister (Johan Van Overtveldt) naar de gemeenteraadsverkiezingen, maar vraag is hoe zwaar hij als lijstduwer op het resultaat zal kunnen wegen. CD&V - volgens de peiling -1,8 procent (naar 10,6) - komt als enige met een nieuwe lijsttrekker. Wim Soons moet trachten beter te doen dan Walter Schroons. Volgens dezelfde peiling: de sp.a van Caroline Gennez (sp.a) zakt met 4,2 procent (naar 14) en Vlaams Belang verschrompelt tot 7 procent (-1,7).


PVDA met opnieuw Dirk Tuypens als lijsttrekker maakt wél kans om de nieuwe linkse oppositiefractie te worden. (WVK)