Kerk wordt ontmoetingscentrum

SINT-ALBERTUSWIJK KRIJGT OOK 26 APPARTEMENTEN

Linda Stroobants, Danny De Smet, Harry Viaene en Johan Muyldermans aan de Sint-Albertuskerk.
David Legreve Linda Stroobants, Danny De Smet, Harry Viaene en Johan Muyldermans aan de Sint-Albertuskerk.
De stad Mechelen start een zoektocht naar een ontwikkelaar die de site aan de Sint-Albertuskerk in deelgemeente Muizen wil omvormen. Hij mag er een 26-tal appartementen bouwen, maar moet in ruil ook de kerk omvormen tot een ontmoetingscentrum voor de verenigingen uit de buurt.

De kerkfabriek en de Vereniging Parochiaal Werk willen de site tussen de Sint-Albertusstraat en de Gustaaf Ghijselsstraat verkopen. Nu staan daar nog de (gesloten) kerk, de pastorijwoning met riante tuin (momenteel in gebruik voor opvang hulpbehoevenden) en ontmoetingscentrum 't Kranske. Om te voorkomen dat de kerk zou worden gesloopt en de verenigingen het dak boven het hoofd zouden verliezen, werd in overleg met de buurt gewerkt aan een oplossing. De zoektocht resulteerde in een masterplan. "De site moet een nieuw hart worden voor de Sint-Albertuswijk, ook met het oog op de ontwikkeling van Spreeuwenhoek", zegt schepen Katleen Den Roover (N-VA).


Concreet komen er volgens het masterplan 26 wooneenheden bovenop een ondergrondse parkeergarage voor 35 wagens. De kerk wordt omgevormd tot een multifunctionele ruimte met een podium en plaats voor een 150-tal zitplaatsen, met daaraan een nieuwbouw met een vergaderzaal, keuken en sanitaire voorzieningen. Of een ontwikkelaar genoeg winst zal kunnen maken als hij ook de kerk moet renoveren? "Uit onderzoek blijkt dat dit rendabel is", zegt schepen Greet Geypen (Open Vld).

Rond de Sint-Albertuskerk komen 26 wooneenheden en een ondergrondse parkeergarage.
RV Rond de Sint-Albertuskerk komen 26 wooneenheden en een ondergrondse parkeergarage.

't Kranske

De kerk is onder meer bestemd voor de huidige gebruikers van 't Kranske, waaronder toneelkring Ik Dien, buurtraad De Spreeuw, vzw Prinses Harte en het Mechels Naaikranske. Zij reageren enthousiast op het project en werken momenteel aan de voorbereidingen voor de oprichting van een vzw die zal instaan voor het beheer van de toekomstige buurtinfrastructuur. "Voor de verenigingen was het heel belangrijk dat er een wijkcentrum zou komen. We zijn dankbaar voor de kans die de stad ons geeft. Momenteel staan al acht mensen klaar om in te stappen in de vzw. Er komt een uitbating die gericht zal zijn op alle buurtbewoners", zegt Johan Muyldermans van Prinses Harte namens de verenigingen.

Kastanjeboom

Verwachting is dat het volledige project over drie à vier jaar gerealiseerd kan zijn. De 150 jaar oude kastanjeboom die op de site staat, moet verdwijnen voor de bouw van de ondergrondse parking. Buurtraad De Spreeuw organiseerde in juni een postkaartactie voor het behoud. "Wij staan voor 300 procent achter dit project, maar uit de buurt komen nogal wat vragen. Er staan mensen klaar om hier een issue van te maken. Het zou leuk zijn mocht er positief nieuws in ruil komen over de ontwikkeling van een speelbos en de omvorming van een deel van het Bos van Loos in een parkbos." Volgens de schepenen is de stad daar inderdaad bezig, zonder verder in detail te treden. Sowieso komt op de site met de realisatie van het masterplan meer publiek groen.