Jonge hacker riskeert 18 maanden

KEVIN D. (23) KRAAKTE WEBSITES MOBISTAR EN BRUSSELS AIRLINES

Kevin D. (23).
Foto RV Kevin D. (23).
Achttien maanden cel met uitstel, gekoppeld aan begeleiding door een psycholoog én een geldboete van 250 euro. Dat is de straf die Kevin D. (23) uit Mechelen boven het hoofd hangt, onder meer voor het hacken van de betaalwebsite van Mobistar. "Een dertigtal elektronische toestellen, waaronder iPhones en tablets, met een totaalwaarde van meer dan 17.000 euro", zo omschreef procureur Peter Peereboom de totale buit van de Mechelaar.

De feiten waarvoor de jonge Mechelaar terecht stond, pleegde hij tussen zijn 18 jaar (in 2012) en januari 2016. Kevin D. was, hoewel hij nog maar net 18 was, op het moment van de feiten niet aan zijn proefstuk toe. De jeugdrechter had hem al een keer op de vingers getikt omdat hij het betalingssysteem van bioscoopcomplex Utopolis (nu UGC) had gehackt, zodat hij samen met een vriend gratis én helemaal alleen naar de film kon.

Vliegtuigtickets

"Hij weet van geen ophouden en hij moet duidelijk voelen dat dit niet kan. Hij verklaart alles te doen voor de kick en het baart me zorgen dat zijn kick nog steeds niet gevoeld heeft", zei Peereboom nog. Hiermee verwees hij onder meer naar nieuwe gelijkaardige feiten waarvoor hij momenteel in de gevangenis zit. Hij viseerde luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines en kon voor zo'n 30.000 euro aan vliegtuigtickets geraken. Verder raakte gisteren ook nog bekend dat hij het betalingssysteem van hogesnelheidstrein Thalys heeft omzeild. Volgende week al zal hij zich voor gratis rijden met de trein moeten gaan verantwoorden op de rechtbank in Brussel.

Geen slechte jongen

De diefstal van iPhones en tablets kwamen eerder toevallig aan het licht, nadat er een klacht werd ingediend door Lufthansa. Zo had hij enkele vluchten geboekt en geannuleerd om zo cash geld te ontvangen. Voor de hacking van de vliegtuigtickets stond hij gisteren niet terecht. Dat had volgens het parket te maken met de beperkte medewerking door de Duitse luchtvaartmaatschappij. "Maar tijdens zijn verhoren ging hij spontaan over tot bekentenissen over de diefstal van de multimediatoestellen", aldus Peereboom nog. De toestellen werden na 'aankoop' geleverd in Bpost-kantoren in Mechelen en Brussel. Het merendeel heeft hij naar eigen zeggen gewoon weggegooid, verkocht of te koop aangeboden aan op websites. Een viertal kopers werden uiteindelijk geïdentificeerd.


"Mijn cliënt is geen slechte jongen met criminele intenties", zei D.'s raadsman Sven Mertens. "Wel heeft hij heel wat interesse in computers en websites. Je kan het vergelijken met iemand met interesse voor motors, die bij het zien van bijvoorbeeld een oldtimer wil zien hoe de motor werkt."


Verder voegde de raadsman nog toe dat niets betwist wordt, zijn cliënt steeds heeft meegewerkt én altijd open kaart heeft gespeeld. "Hij is een slimme kerel, die tegelijk dom en naïef is geweest. Zijn ouders, die opgeschrikt zijn door de feiten, houden hem sindsdien nauwlettend in de gaten."


De 23-jarige zelf verontschuldigde zich en gaf aan desondanks een diploma in ICT iets totaal anders te willen gaan doen, uit vrees om te hervallen. "Ik heb nooit ingezien wat ik heb gedaan. Tot nu", besloot de jongeman. "Mijn ouders zijn erdoor in de put geraakt en ikzelf ook."


Rechter Erika Colpin richtte zich voor ze de zaak in beraad nam, nog een keer tot de jongeman. "U heeft een gave. Misschien moet u die gebruiken om een goede job te vinden", aldus Colpin. Een vonnis in de zaak volgt op 23 oktober.