Imker kan bijenvolken redden dankzij Participatiefonds

Johan De Vleeshouwer van stadsimkerij Pro-Polis.
Foto David Legreve Johan De Vleeshouwer van stadsimkerij Pro-Polis.
Stadsimkerij Pro-Polis heeft als eerste een lening gekregen van het Participatiefonds Trividend Provincie Antwerpen. De eigenaar wil er bijenwas mee aankopen waar bijenvolken niet van doodgaan.

Sociaal-economische organisaties kunnen voortaan gebruik maken van het Participatiefonds voor leningen tussen 10.000 en 50.000 euro. Ze betalen enkel de dossierkosten. De provincie wil sociale economieprojecten zo een duw in de rug geven.

Pro-Polis

Johan De Vleeshouwer van Pro-Polis zal met de lening van 45.000 euro een paar ton pesticidevrije en onvervalste bijenwas aankopen in Ethiopië en wil met de lokale imkers ook een duurzame samenwerking opzetten. "Producenten van bijenwas durven de was wel eens vermengen met parafine of dierlijk vet, wat veel goedkoper is. Daardoor zijn al duizenden bijenvolken gestorven", weet De Vleeshouwer. Pro-Polis zal de bijenwas verwerken tot wastafels (die bijen nodig hebben om in de korven nesten te bouwen) en deze verkopen aan Belgische imkers. "Voor de logistieke afhandeling van de stock en webshop werken we samen met ECOkoeriers en het sociale economie bedrijf WerkKans. Op die manier willen we niet alleen duurzaam ondernemen, maar ook op een sociale manier." Zonder de lening had hij de aankoop maar moeilijk kunnen realiseren omdat hij het kapitaal niet heeft en banken vaak niet snel zo'n risicokapitaal lenen. (WVK)