Ga naar de mobiele website
^ Top

Helft Mechelaars voelt zich geïntimideerd

POLITIE BELOOFT NOG GERICHTERE CONTROLES OP HOTSPOTS

Op deze plekken in de stad worden mensen al wel eens lastiggevallen, blijkt uit de bevraging bij 275 Mechelaars.
Op deze plekken in de stad worden mensen al wel eens lastiggevallen, blijkt uit de bevraging bij 275 Mechelaars.
Gigantisch. Dat is het probleem van (seksuele) intimidatie in de Mechelse straten en pleinen. Liefst de helft van de bevraagden van een enquête geeft aan er het afgelopen jaar mee te zijn geconfronteerd. Een op tien past zijn kledij aan of neemt de fiets om problemen te vermijden

Mechelen stelde eind vorig jaar een actieplan tegen seksuele intimidatie op straat voor. Zo voerden Hogeschool UCLL en Thomas More een onderzoek uit, met onder meer een enquête bij 275 Mechelaars. Vooral jongeren onder de 25 jaar en vrouwen bleken de afgelopen twaalf maanden geïntimideerd te zijn. In de meeste gevallen gaat het dan om nafluiten, seksistische opmerkingen en het blokkeren van de doorgang. Ingrijpender waren fysieke vormen zoals het tonen van intieme delen, ongewenste aanrakingen en achtervolgen, al kwam dat gelukkig veel minder frequent voor.

Geen uitzondering

Volgens schepen van Preventie en Veiligheid Stefaan Deleus (CD&V) zijn de resultaten "geen uitzondering op andere centrumsteden wereldwijd." Slechts 1 slachtoffer op 10 dient klacht in, maar toch geeft liefst de helft van de respondenten aan zijn gedrag te wijzigen. Ze vermijden vooral om 's avonds of 's nachts buiten te komen, sluiten zich af van contact met anderen in het openbaar of mijden bepaalde buurten. Een op tien past zelfs zijn kledij aan of verplaatst zich met de fiets uit veiligheid.

Kordater

Met de nieuwe inzichten wil het bestuur het actieplan nog krachtiger maken. Zo zal de politie nog meer en gerichter patrouilleren in de stationsbuurt, Bruul, Veemarkt, Lange Schipstraat, Grote Markt, Liersesteenweg, Nekkerspoelstraat, Zandpoortvest en op de bus. Sinds juni kan overigens ook kordater worden opgetreden met GAS-boetes. De stad roept slachtoffers ook op aangifte te doen. "Als een persoon een opmerking of handeling als ongewenst ervaart, nemen we dit ernstig", benadrukt korpschef Yves Bogaerts. "Daarmee willen we loskomen van de discussie dat bepaalde gedragingen of opmerkingen onschuldig zijn. We pikken grensoverschrijdend gedrag niet en het is bovendien strafbaar."


Volgens Anne Groenen van de UCLL, is ook een rol weggelegd voor de omstaander. "In plaats van verder te wandelen, is het belangrijk om actief te reageren." In het najaar volgt een grootschalige sensibiliseringscampagne onder de noemer 'Seksuele intimidatie stopt hier.' "Je zou het kunnen zien als een oproep aan alle Mechelaars om samen komaf te maken met dit fenomeen", zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).Meld een bug