Gerecht start onderzoek naar voormalig Mechels vastgoedmakelaar: “Mogelijks tientallen zelfstandigen opgelicht”

De voormalige immobiliënmakelaar Ignace L.
David Legreve De voormalige immobiliënmakelaar Ignace L.
Tientallen zelfstandigen in de ruime regio rond Mechelen hebben samen klacht ingediend tegen Ignace L., een Mechelse vastgoedmakelaar die inmiddels geschrapt werd. Het parket bevestigt dat er een onderzoek loopt naar de man voor oplichting. Hij werd intussen vrijgelaten onder voorwaarden.

De voormalige vastgoedmakelaar zou zelfstandigen uit de ruime regio van Mechelen hebben benaderd en stelde hen vervolgens voor om te adverteren in een vastgoedmagazine. Een onlinemagazine dat volgens de verklaringen van L. gedeeld zou worden met de nieuwe eigenaars van pas gekochte woningen. 

“Het leek een ideale kans om te adverteren”, getuigen enkele gefrustreerde gedupeerden van de voormalig makelaar. “Alleen werd de waarheid verzwegen. Zo lokte hij ons in de val.” Niet enkel werden de verschillende zaakvoerders in het onlinemagazine geconfronteerd met rechtstreekse concurrenten, de contracten werden volgens de gedupeerden ook aangepast zonder enig medeweten van de zelfstandigen.

Duizenden euro’s

“Zo werden de prijzen voor de advertenties opgetrokken of moesten we het afgesproken tarief plots niet meer per jaar, maar per maand betalen”, luidt het nog. “Sommige zelfstandigen zijn zo voor duizenden euro’s kwijt geraakt.” 

Intussen groepeerden verschillende betrokken partijen zich en dienden ze gezamenlijk klacht in. Waarop de Mechelse afdeling van het Antwerpse parket een onderzoek opstartte naar oplichting. Begin december werd L. opgepakt door de lokale politie Mechelen-Willebroek en voor onderzoeksrechter Philippe Van Linthout gebracht. “Na zijn verhoor werd de man vrijgelaten onder voorwaarden”, meldt het parket in een korte mededeling. “Het onderzoek wordt inmiddels verder gezet.”

Imagoschade

De voormalig makelaar baatte tot eind jaren negentig een gelijknamig immobiliënkantoor uit in Mechelen. In 2000 werd het makelaarskantoor verkocht aan nieuwe eigenaars. Ook zij zitten verveeld met de zaak en benadrukken - net zoals verschillende gerechtelijke bronnen - dat zij niet betrokken zijn in het lopende onderzoek. 

“Wij hebben niets te maken met de praktijken van de man”, reageert Stijn Liers, woordvoerder van Malines Group. “Wij nemen afstand van zijn handelingen en zijn opgelucht dat het gerecht eindelijk stappen onderneemt. Wij  bieden het gerecht en de betrokken partijen onze volledige medewerking aan.” 

De huidige zaakvoerders moesten door dit voorval vorig jaar van naam veranderen in Malines Group. “Om duidelijk te maken dat wij ons van deze man distantiëren. Ook wij hebben door zijn handelingen heel wat schade geleden. We werden aan deze man gelinkt, maar hebben in tegenstelling tot hem niets mispeuterd”, besluit woordvoerder Liers. Samen met zijn raadsman is het immobiliënkantoor van plan zich eveneens burgerlijke partij te stellen tegen L.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.