Geen kerstmarkt meer op Grote Markt

HORECA-UITBATERS BETREUREN VERHUIS NAAR HAVERWERF

Kerstmarkt op de Grote Markt in Mechelen. Dit jaar slaat circus Ronaldo er de tenten op.
Archiefbeeld Legreve Kerstmarkt op de Grote Markt in Mechelen. Dit jaar slaat circus Ronaldo er de tenten op.
Geen kerstmarkt op de Mechelse Grote Markt deze eindejaarsperiode. De stad organiseert in de plaats 'Het warmste weekend' op en rond de Haverwerf. De opbrengst gaat naar het goede doel. De horeca van de Grote Markt is niet gelukkig met de beslissing.

Mmmechelen Feest steekt de hele winterprogrammatie in een nieuw kleedje. Zoals bekend slaat Circus Ronaldo van 16 tot en met 27 december zijn tenten op de Grote Markt op voor een bijzondere kerstvoorstelling, en met succes. Op twee dagen tijd gingen al 1.600 tickets de deur uit. Maar Ronaldo is volgens voorzitter Kristof Calvo (Groen) maar een bouwsteen, net als de opening van een winterbar op de binnenkoer van het stadhuis. "Na de succesvolle lancering van De Zomer is van Mechelen willen we nu ook aan de winter een nieuwe invulling geven. We moeten daar eerlijk in zijn: de afgelopen jaren was de programmatie onvoldoende voor een stad als Mechelen", zegt hij het met een understatement.

Wintermarkt

In het nieuwe programma is er geen plaats meer voor een kerstmarkt, al zal er volgens Calvo rondom de circustent wel altijd iets te eten en te drinken zijn. In de plaats komt een Wintermarkt op 18, 19 en 20 december. Mechelse verenigingen en standhouders zullen in chalets op de Haverwerf originele creaties, handgemaakte producten, en hartverwarmende drankjes aanbieden. In Lamot vinden gelijktijdig een Mondiale Markt (op zaterdag) en een Speelgoedmarkt (op zondag) plaats. In datzelfde weekend verder ook optredens van Ves Vlees en DNSFST (vrijdag), De Laatste Showband (zaterdag) en Bandits (zondag). "Opdat het ook echt een warm gebeuren wordt, schenken we de opbrengst weg aan het goede doel", zegt Calvo. Het geld gaat naar twee kinderrechtenprojecten van Togo Debout vzw en Plan België, naar Mechelen Solidair, het Steunpunt Asiel & Migratie en Anvasport.


Mechelen Solidair staat vijf jaar op de kerstmarkt en is blij een deel van de opbrengst te krijgen, die zal worden gebruikt voor Mechelse armoedeverenigingen. "Anderzijds kunnen we nu maar één weekend soep en cake verkopen tegenover twee vorig jaar", zegt Jan Smets, een van de trekkers. Hij begrijpt de beslissing om de eindejaarsprogrammatie alweer te herdenken. "We stonden vorig jaar op de binnenplaats van het stadhuis en dat was nog gezellig, maar op de Grote Markt was de kerstmarkt wederom triest, al was het al beter dan in de Befferstraat. We zullen zien wat de verhuis geeft. Hopelijk vinden de mensen hun weg naar de Haverwerf."


Niet alle horeca-uitbaters van de Grote Markt zien de kerstmarkt graag vertrekken. "Van dat circus zullen we weinig last hebben, maar het is de sfeer die de stad nu wegpakt", vreest Ann Buelens van Den Amitié. Ook Tim Rombauts van De Beurs ziet het niet rooskleurig in. "Ik verwacht niet dat het circus meer volk voor de horeca zal brengen", zegt hij. Rombouts zou graag een keertje een ijspiste op de Grote Markt zien. "Dat zou beter marcheren."