Ga naar de mobiele website
^ Top

Experiment wil allochtonen weg naar Chiro wijzen

CHIRO LIBERTUS EN J@M STARTEN SAMEN NIEUWBOUWPROJECT IN HAZELDONKSTRAAT

De jongeren van de Chiro en van J@M gaan het 'Liberthuis' delen.
Marc Aerts De jongeren van de Chiro en van J@M gaan het 'Liberthuis' delen.
Het Papenhofpark in de Mechelse wijk Nekkerspoel vormt het decor voor een opvallend experiment. Chiro Libertus en J@M zullen er in 2018 een gezamenlijke nieuwbouw openen. "We willen de muren tussen het klassieke jeugdwerk en de werking voor kansarme jeugd letterlijk slopen", luidt de ambitie.

De bouwaanvraag voor het project is lopend. De jeugdlokalen komen niet zoals in het ruimtelijk uitvoeringsplan gepland links naast het Papenhofpark - het perceel waar nu nog containers van J@M staan bleek uiteindelijk te klein - wel achter het park nabij de Hazeldonkstraat.


"Het wordt een gebouw op een verdieping met zeven jeugdlokalen. Een aantal daarvan is aan elkaar gekoppeld en kan worden omgevormd tot een grote zaal voor eventuele feesten. Het wordt in totaal 370 vierkante meter groot, de rondom lopende overdekte buitenruimte niet meegeteld", licht architect Annelies Truyens het ontwerp toe.


Eén lokaal is exclusief voorbehouden voor J@M, alle andere zullen zowel door de werking voor kansarme jeugd als door Chiro Libertus worden gebruikt. Dat niet louter om de kosten te delen, er zit meer achter.

Het toekomstige gebouw voor Chiro en J@M.
Wannes Vansina Het toekomstige gebouw voor Chiro en J@M.

Muren slopen

"De denkbeeldige muur tussen de werkingen kansarme jeugd en het klassieke jeugdwerk waar al jaren over wordt gesproken, willen we hier letterlijk slopen door één gebouw te zetten voor beide. Er wordt gekeken hoe de leden van de Chiro betrokken kunnen worden bij de activiteiten van J@M en, belangrijker, hoe de kinderen van J@M bij de jeugdbeweging", zegt Jeugdschepen Greet Geypen (Open Vld).

Nauwere samenwerking

Coördinator van J@M, Younes El Yousfi, ziet het project als een voorbeeld voor Mechelen.


"Van hieruit willen we de samenwerking met het klassieke jeugdwerk versterken", zegt hij.


Voor de Chiro komt de nieuwbouw niks te vroeg. De werking was een tijdje terug nog op sterven na dood, maar sinds een paar jaar boomt het aantal leden al tot nu bijna 200. De huidige infrastructuur in school Den-8-Vlinder in de Nekkerspoelstraat is niet alleen klein, maar ook tot op de draad versleten. Het 'Liberthuis' is dan ook meer dan welkom.


"Dit project heeft een lange voorgeschiedenis. De processie van Echternach is er niks tegen", lacht Geert Antonissen, volwassen begeleider van de Chiro. De kostprijs van het project wordt geraamd op 630.000 euro, waarvan de stad 514.500 euro voor haar rekening neemt. De Chiro zamelt de rest in met tal van acties. Wie de werking wil steunen, vindt op de Facebookpagina een leuk filmpje met alle informatie. Naast de jeugdlokalen komen er aan de Hazeldonkstraat ook nog tien woningen in het kader van het woonuitbreidingsgebied Papenhof.

Meer over


Meld een bug