Duo stal acht palletten Nescafé

BUITGEMAAKTE KOFFIE WERD VERKOCHT AAN WINKELIERS

Twee mannen van 35 en 28 jaar oud stonden gisteren terecht voor de diefstal van acht palletten Nescafé-koffie bij Schenker in Tisselt. Het parket vorderde een celstraf van 15 maanden effectief. De dertiger liet verstek gaan, de 28-jarige Mechelaar ontkende alles met klem. "Heel veel twijfel in dit onderzoek", zegt ook zijn raadsman.

Een anonieme brief, waarin het logistieke bedrijf werd gewaarschuwd voor een diefstal door de twee mannen, lag aan de basis van het onderzoek. De politie werd ingeschakeld en medewerkers van Schenker bekeken de camerabeelden. Volgens hen waren er minstens drie feiten die aan het duo gelinkt konden worden, twee daarvan werden op camera vastgelegd. Het gaat onder meer over de diefstal van acht palletten met Nescafé-koffie. De twee mannen werden opgepakt en verhoord.

Vijftien maanden gevorderd

Terwijl de 28-jarige Mechelaar alles ontkende, ging de 35-jarige uit Antwerpen - na het zien van de camerabeelden - door de knieën.


"Hij gaf alles toe en wees naar de 28-jarige als bedenker van het plan. Zelf had hij enkel gereden met de bestelwagen waarin de gestolen werden vervoerd", aldus procureur Klaartje Kinnaert.


"Nog volgens zijn verklaringen werd de koffie verkocht in winkels en kreeg hij in ruil voor zijn geleverde werk de helft van de opbrengst."


De twee hangt nu een schadevergoeding van net geen 12.000 euro boven hoofd. Schenker kwam zich gisteren namelijk burgerlijke partij stellen en vroeg een schadevergoeding voor de gestolen goederen. Het parket oordeelde verder dat de feiten voldoende bewezen waren. De aanklager staafde dat onder meer door de anonieme brief, de camerabeelden waarop beide verdachten te zien waren, huiszoekingen en de verklaringen van de dertiger. Er werd tegen beiden een celstraf van vijftien maanden effectief en een geldboete van 150 euro gevorderd.

Bestelwagen

De Antwerpenaar kwam gisteren niet opdagen. De 28-jarige deed dat wel. Rotsvast overtuigd van zijn onschuld, viel zijn raadsman gisteren van de ene verbazing in de andere. "Wat het parket hier doet is, is alleen de rozijnen uitpikken. De bewijzen worden selectief opgenoemd om hun standpunt te verdedigen", klonk het bij advocaat Saïd Aboulakil. Er werd voluit voor de vrijspraak gegaan.


Volgens de verdediging kon de anonieme brief niet beschouwd worden als bewijsmateriaal en werden bij de huiszoekingen enkel bij de dertiger gestolen spullen gevonden.


Die beweerde in zijn verklaringen bovendien dat hij met de bestelwagen naar de woning van de twintiger in Mechelen was gereden om de palletten af te leveren.


"Mijn cliënt woont in een rijhuis waar het voetpad nog geen twee meter breed is. Daar kunnen die acht palletten niet hebben gestaan", voegde meester Aboulakil toe.

Niets dan leugens

"Bovendien kan je Mechelen niet binnenrijden zonder gefilmd te worden door slimme camera's. Die bestelwagen is hier nooit geweest, zo bleek uit onderzoek. En de andere beklaagde wordt geloofd, terwijl die hier niets anders dan leugens vertelt."


Ook over de camerabeelden had de verdediging een uitleg. Volgens zijn raadsman was de twintiger daar maar enkele minuten op te zien. "En dat terwijl ik gewoon ging vragen of hij mee pauze wou nemen. Ik ben meteen omgekeerd na zijn antwoord. Ik wist nog niet eens dat hij die palletten aan het stelen was", zei de 28-jarige tegen de rechter.


Die nam de zaak in beraad en velt op 25 oktober een vonnis.