Duits presidentspaar bezoekt ROJM

JEUGDCENTRUM VERWELKOMT OOK KONING FILIP EN KONINGIN MATHILDE

President Joachim Gauck met achter hem zijn vrouw, koning Filip en koningin Mathilde.
Photo News President Joachim Gauck met achter hem zijn vrouw, koning Filip en koningin Mathilde.
Filip en Mathilde hebben gisteren een bezoek gebracht aan het Mechelse jeugdcentrum ROJM. Dat samen met en op vraag van het Duitse presidentspaar. Onder meer de rappers van ZwartWerk kregen de handen van de hoge gasten op elkaar. "Wat een eer!", klinkt het.

President Joachim Gauck en zijn vrouw zijn drie dagen op staatsbezoek in ons land. Op vraag van de president stond ook een bezoek aan ROJM aan de Battelsesteenweg op het programma. "De president wilde weten hoe in België wordt gewerkt met allochtone jongeren. Buitenlandse Zaken koos voor ROJM als voorbeeld, omdat wij het oudste jeugdhuis zijn. We werken al sinds 1978 met maatschappelijk kwetsbare jongeren. Het bezoek is een hele eer en een mooie blijk van waardering", vertelt coördinator Sahd Jaballah.


De hoge gasten werden met een halfuur vertraging begroet door het ROJM-bestuur, de gouverneur en waarnemend burgemeester en republikein Marc Hendrickx (N-VA). Vervolgens luisterden ze naar getuigenissen van voorzitter Mohamed El Oualkadi, Jaballah en Marthe Canga Antonio, die als actrice bekendheid verwierf met de film 'Black'. "ROJM heeft voor mij veel betekend, vooral op muzikaal vlak. Het is waar ik de groepsleden van mijn groep 'Soul Art' heb leren kennen en waar ik mijn eerste liedje heb opgenomen", zegt Marthe.


Na de getuigenissen van ROJM was het de beurt aan ZwartWerk, nog zo'n muzikaal 'product' van ROJM en finalisten van De Nieuwe Lichting 2015 van Studio Brussel. "Echt super speciaal om voor de koning op te treden. Het is alsof je voor 100.000 man staat, zo goed wil je het doen. En ik heb beweging gezien bij de hoge gasten", lacht Giovanni 'Panda' Manissa.

De rappers van ZwartWerk treden op voor het hoge bezoek.
Photo News De rappers van ZwartWerk treden op voor het hoge bezoek.

Tafelgesprekken

De bezoekers hadden ook oog voor de 'gewone' bezoekers van ROJM: de jongeren. Tijdens ronde tafelgesprekken gingen ze rechtstreeks met hen in gesprek. "Het was een eer om met de koning te praten", zegt Ilias Marchouhi (16). Het viel op dat de gasten heel gerichte vragen stelden. "Het was raar om naast de koning te zitten, maar na enkele minuten ging het vlot", vertelt Fatiha Lamara. Ze is sinds kort aan de slag voor de meisjeswerking. "Ze waren in shock dat wij dit allemaal doen voor de jongeren."


Omstreeks 17 uur vertrok het koningspaar. Even later vertrok ook het presidentspaar richting volgende afspraak: Bozar. ROJM-voorzitter Mohamed El Oualkadi was opgelucht dat alles goed was verlopen. "Toen we de vraag kregen, was dat even slikken. We hadden nooit gedacht dat onze nieuwbouw klaar zou zijn, maar de aannemers zijn er toch in geslaagd. We zijn nu bijna anderhalve week verhuisd. Op die bijna 40 jaar dat we bestaan, is dit bezoek kers op de taart."

Koningin Mathilde voert een gesprek met de jongeren.
Photo News Koningin Mathilde voert een gesprek met de jongeren.