Dorp krijgt Boeddhistische tempel

MONNIKEN VERHUIZEN NAAR WILLENDRIESSTRAAT BUURT VREEST VOOR DRUKTE

Voorzitter Waldimar Van der Elst en een monnik aan de "te kleine" tempel in de Kauterdreef.
David Legreve Voorzitter Waldimar Van der Elst en een monnik aan de "te kleine" tempel in de Kauterdreef.
De Boeddhistische tempel Wat Dhammapateep verhuist van de Kouterdreef in Mechelen Noord naar de Willendriesstraat in Muizen. De monniken zullen er ten vroegste over een half jaar hun intrek nemen in een woning in Rubensstijl, met een groot domein dat zal worden ingericht als openbaar park. "Op een drukke dag in Planckendael staat onze straat al vol, dit kan er niet bij", is de teneur in de buurt.

De verkoopsovereenkomst voor het domein net voorbij de spoorwegbrug in de smalle zijstraat van de Leuvensesteenweg werd vorige week gesloten. Voorlopig moet voorzitter Waldimar van der Elst nog met twee woorden spreken, want helemaal rond is hij nog niet met de bank en Natuur en Bos heeft een voorkooprecht. "Maar ik denk dat het in orde komt", zegt hij. En dus nemen de monniken hoogstwaarschijnlijk over enkele maanden hun intrek in een tweewoonst die de huidige eigenaar eind jaren 80 bouwde in Rubensstijl, opgetrokken in Balegemste, Doornikse steen en marmer, naar voorbeeld van de Leuvense begijnhofwoningen. Het gebouw en het domein zijn groter dan deze in de Kouterdreef en dat is nodig, want de huidige tien jaar oude tempel is te klein, ook voor de feestelijkheden die soms meer dan duizend bezoekers trekken.

Het huis in de Willendriesstraat waarvoor een overeenkomst is met de monniken. Hier komt de nieuwe tempel.
David Legreve Het huis in de Willendriesstraat waarvoor een overeenkomst is met de monniken. Hier komt de nieuwe tempel.

Fondsenwerving

"Bovendien verloren we met de bouw van Porsche parkeerruimte en moeten we voor de bouw van de fly-over een stuk van onze tuin afstaan", zegt van der Elst. De gemeenschap is dan ook al vier jaar bezig met fondsenwerving, in ons land en in Thailand. De leden, boeddhisten en sympathisanten wordt ook nu gevraagd om maandelijks 10 euro bij te dragen aan de afbetaling van het nieuwe project.


"Wat Dhammapateep moet uitgroeien tot een belangrijk boeddhistisch en sociocultureel centrum. Zo komt er een boeddhistisch studiecentrum en zullen er minimum vijf monniken verblijven, meer dan in de Kouterdreef. Abt Khruvinaithorn Somsak Subhalert woont daar nu permanent met een wisselend gezelschap monniken. Hij heeft een verblijfsvergunning, de andere mogen maar maximum drie maanden blijven in ons land." In de verkoop zitten naast het gebouw en de tuin ook een stuk natuurgebied en een bouwgrond van zo'n 4.000 vierkante meter. "Dat laatste willen we inrichten als een soort park om festivals te organiseren", geeft van der Elst aan. Het park met een vijver zou toegankelijk zijn voor iedereen. "Het zal een plaats zijn om te relaxen en te mediteren. Het theravada boeddhisme heeft geen bekeringsopdracht. Je moet geen boeddhist zijn om de tempel te bezoeken. Hij staat open voor iedereen."

Planckendael

Volgens het tempelbestuur zal de buurt geen hinder ondervinden van de activiteiten, behalve dan misschien van het parkeren. "Maar op een drukke dag in Planckendael staat de straat ook vol." De meeste buren waren gisteren te verbouwereerd om iets zinnigs te zeggen op ons nieuws. "Een boeddhistische tempel? Hier? Dat kan niet!", was de teneur. De huidige eigenaar bevestigt de verkoop evenwel. Greta Cornelis is er niet mee opgezet. "Een boeddhistische tempel hoort hier niet!"