Dieven vijzen motoren van 300 kilo los

SCHADE BIJ FABRIKANT SPORTBOTEN LOOPT OP TOT 100.000 EURO

Zaakvoerder Nico Bertels bij het type motor dat werd gestolen .
Foto David Legreve Zaakvoerder Nico Bertels bij het type motor dat werd gestolen .
Dieven zijn er in de Victor Dumonlaan vandoor gegaan met drie buitenboordmotoren van sportboten. De buit loopt op tot zo'n 100.000 euro. De daders waren wellicht een lange tijd bezig om de diefstal te plegen. Een motor weegt al snel zo'n driehonderd kilogram.

De diefstal op de terreinen van Bernico International werd donderdagmiddag vastgesteld. De daders zelf sloegen hoogst waarschijnlijk toe in de nacht van woensdag op donderdag. "De avond voor de diefstal hebben we nog foto's genomen van de geviseerde boot", zegt zaakvoerder Nico Bertels. "Toen hingen de motoren nog aan de boot." In totaal werden er drie 'buitenboordmotoren' gestolen. Het ging volgens de zaakvoerder om twee motoren van een sportboot die elk de capaciteit hebben van zo'n vierhonderd PK.

Antidiefstalbouten

"Een motor weegt zo'n driehonderd kilogram en is bijzonder groot", gaat Bertels verder. Vermoedelijk waren de daders dan ook een lange tijd bezig om de motoren te stelen. "We weten dat ze onder meer palletten gebruikt hebben om de motoren tijdelijk te ondersteunen en ze los te vijzen", klinkt het nog. "Dat op zich is al bijzonder aangezien de motoren met antidiefstalbouten werden vastgemaakt."

Poort geforceerd

Om op de terreinen te komen werd eerst het slot van de toegangspoort geforceerd. Nadien werd ook die poort nog een keer geforceerd zodat ze met de vluchtwagen vlakbij konden komen. De materiële schade bleef al bij al beperkt maar de financiële schade kan hoog oplopen. In totaal werden drie motoren gestolen. Naast de twee 'zwaardere' modellen, was de derde motor eentje van 25 PK. In totaal zou de buit geraamd kunnen worden op zo'n slordige honderdduizend euro. "Een motor van vierhonderd PK heeft een verkoopwaarde van zo'n 45.000 euro", aldus Bertels nog.

Computergestuurd

Wie er mogelijk achter de diefstal zit, is nog onbekend. Of de daders goed waren voorbereid en of ze op bestelling handelden, zal nog verder onderzocht worden. "Veel kunnen ze met de gestolen motors niet doen. De twee grote motoren zijn computergestuurd. Je zou al een computerspecialist moeten inschakelen alvorens ze in werking kunnen worden genomen", zegt Bertels. De diefstal van motoren van sportboten alsook de boten zelf zit volgens verzekeringsmakelaars en de zaakvoerder in de lift. Zowel in Gent als in Hasselt werd er in het verleden al melding gemaakt van dergelijke diefstallen.


De daders die toesloegen bij Bernico zijn voorlopig nog spoorloos. Na de ontdekking van de diefstal werd de lokale politiezone van Mechelen-Willebroek ingelicht. Onder meer op basis van een sporenonderzoek hoopt de recherche de daders te kunnen vatten.