DE PARTIJEN DOORGELICHT

MECHELEN

De Open Vld van burgemeester Bart Somers trekt opnieuw in kartel met Groen en onafhankelijken naar de gemeenteraadsverkiezingen. De succesformule leverde hem in 2012 een monsterscore van 10.366 voorkeurstemmen en zestien verkozenen op. De lijst 'voor Mechelen' trekt met vertrouwen naar de verkiezingen met een programma dat een duidelijke verderzetting belooft van het gevoerde beleid. Somers weet als geen ander in Mechelen hoe campagne te voeren en verkiezingen te winnen. De lijst maakte in vergelijking met de politieke opponenten bijzonder veel propaganda, zowel aan de deur, in de brievenbus als in het straatbeeld.


N-VA behaalde in 2012 met Marc Hendrickx als lijsttrekker een sterk resultaat, elf zetels. Sindsdien was het echter nooit rustig binnen de partij. Zowat de helft van de mandatarissen stapte op of over naar een andere lijst. Op 14 oktober trekt de N-VA met een nieuwe lijsttrekker Freya Perdaens naar de verkiezingen, wat het de partij gemakkelijker maakt zich te distantiëren van de stadslijst. Ze krijgt de steun van federaal minister Johan Van Overtveldt - daarvoor speciaal naar Mechelen verhuisd - maar of dat zal volstaan om te voorkomen of met de mandatarissen ook de kiezers massaal afhaken, valt af te wachten.


Sp.a kon zes jaar geleden niet profiteren van bestuursdeelname en bleef op acht zetels steken. Caroline Gennez en de haren vertrokken met slaande deuren, maar zoeken nu toch weer toenadering tot Vld-Groen-M+. Voor de lijsttrekster is het belangrijk eindelijk eens een verkiezing te winnen. Groot nadeel is dat de partij haar groene gezichten waarmee ze Groen het vuur aan de schenen kon leggen verloor aan de stadslijst. De partij voelt ook de hete adem van PVDA.


CD&V behaalde vorige gemeenteraadsverkiezingen, na de breuk van het kartel met N-VA, vijf zetels. Lijsttrekker van toen Walter Schroons is er niet meer bij want trekt hij naar het Rekenhof, Wim Soons neemt zijn plaats in. De jonge lijsttrekker verdiende zijn sporen als voorzitter van Jong CD&V en wordt gezien als een 'high potential'. Als kleine coalitiepartner is het echter moeilijk met een voldoende eigen smoel naar buiten te komen.


Vlaams Belang kreeg zes jaar geleden een oplawaai van jewelste en viel terug van elf naar drie zetels. Voor de laatste keer lijsttrekker Frank Creyelman hoopt weer zetelwinst te boeken met een sterk verjongde lijst en staat in de peilingen ook op lichte winst. Mee besturen zal er hoe dan ook niet inzitten.


PVDA trekt in Mechelen voor het eerst met een volledige en dus sterkere lijst naar de gemeenteraadsverkiezingen. De partij bleef in 2012 op 1.610 stemmen (3%) steken, maar lijsttrekkers Dirk Tuypens en Nadia Charradi hopen nu wel de kiesdrempel te halen en zo dé sociale oppositiepartij te kunnen worden. Ze trekken zich op aan het kiesresultaat bij de federale verkiezingen van 2014. "Met dat resultaat halen we twee zetels."


Jong N-VA-voorzitter Henning Van Duffel werd in 2016 uit zijn partij gezet. Deze gemeenteraadsverkiezingen probeert hij het met een eigen lijst met slechts drie namen. De partij staat voor meer vrijheid en focust op drie thema's: vlottere mobiliteit, goedkoper en aangenamer wonen en toegankelijk bestuur. Een zetel behalen, wordt moeilijk.


Tweede nieuwkomer is de partij voor radicale gelijkheid Be.One. In Mechelen trekt Hakim Boutkabout de lijst die met thema's als hoofddoeken en de islamitische basisschool toch vooral op kiezers uit de moslimgemeenschap mikt. De lijst bestaat slechts uit vier kandidaten. De deelname aan de gemeenteraadsverkiezingen is volgens de lijsttrekker vooral een opstapje naar de verkiezingen van volgend jaar, maar hij hoopt toch op een zitje in de gemeenteraad. Dat wordt moeilijk.