Colomakerk heropent na 17 jaar

GODSHUIS VOORTAAN OOK ONTMOETINGSRUIMTE

Arbeiders leggen de laatste hand aan het interieur.
David Legreve Arbeiders leggen de laatste hand aan het interieur.
De Colomakerk heropent op zondag 1 oktober de deuren. De parochiegemeenschap is blij dat het eindelijk zover is. "De kerk is zeventien jaar gesloten geweest. Wordt het geen tijd?", zegt Herman Stevens. Het honderd jaar oude kerkgebouw zal niet alleen gebruikt worden voor de eredienst, maar ook als ontmoetingsruimte voor de buurt.

De kerk heropent om 11 uur met een eucharistievering, gevolgd door muziek en de plechtige inhuldiging. Herman Stevens, en met hem de levendige parochiegemeenschap van Coloma, kijkt er reikhalzend naar uit. Stevens herinnert zich kerstnacht 1999 nog goed. "Tijdens de avondmis woedde een winterstorm. Er dwarrelden stofwolken naar beneden en het gebinte kraakte. Een week later kwamen de brandweer en de verantwoordelijke van de stad op inspectie en werd de kerk onmiddellijk gesloten. Insecten hadden het halve gebinte aangetast omdat tijdens de bouw van de kerk in de Eerste Wereldoorlog hout werd gebruikt van minder goede kwaliteit."


De kerk zou zeventien jaar gesloten blijven. "Toen ik in 2007 schepen werd, stonden we op het punt om de kerk af te breken. Wat er sindsdien allemaal is gebeurd, daar kunnen we een boek over schrijven. De gesprekken met de parochie, de Vlaamse overheid, het bisdom, de beloften die werden ingelost en die niet werden ingelost. Maar de aanhouder wint", zegt schepen Greet Geypen (Open Vld).

Herman Stevens en schepen Greet Geypen.
David Legreve Herman Stevens en schepen Greet Geypen.

Verbonden met tuin

De kerk is grotendeels gerestaureerd voor 3.750.000 euro, waarvan 2.250.000 gesubsidieerd door de Vlaamse overheid. Dat gebeurde in verscheidene fasen. De honderd jaar oude muren en gewelven zijn niet alleen onder handen genomen, er werden ook vier grote openingen gemaakt naar de pastorietuin. Daarnaast kwamen in de kerk boxen met daarin een kitchenette, sanitair en vestiaire.

Een zicht vanop het koorgedeelte.
David Legreve Een zicht vanop het koorgedeelte.

Verschuifbare wanden

Verschuifbare wanden maken het gebouw opdeelbaar. "Er moet nagedacht worden over wat er met de kerken kan gebeuren. In die zin is de Colomakerk een pionierskerk. Het wordt een echte ontmoetingsruimte voor de wijk", zegt Geypen. Stevens beaamt. "De deuren staan voor iedereen open. Verenigingen kunnen het gebouw huren voor een democratische prijs en bovendien mogen lokale verenigingen er de eerste keer gratis gebruik van maken. Dat is niet meer dan logisch. De gemeenschap investeert hier 130 miljoen oude franken (ruim 3,2 miljoen euro, red), het is niet meer dan logisch dat we iets teruggeven."


Helemaal klaar is de Colomakerk overigens nog niet. Over een paar jaar moeten ook nog de sacristie, de muren en het gewelf van de kerk onder handen worden genomen.

Er is een sanitair blok geïnstalleerd.
David Legreve Er is een sanitair blok geïnstalleerd.