Cafébaas heropent Borrel Babbel

NA 2,5 MAAND IN CEL VOOR VERMEENDE BETROKKENHEID BIJ DRUGSDOSSIER

Ad Musters achter zijn toog in Borrel Babbel.
Foto Marc Aerts Ad Musters achter zijn toog in Borrel Babbel.
Het bekende Mechelse café Borrel Babbel heropent vandaag de deuren, na 2,5 maand gesloten te zijn geweest. De Floeren Aap, dat ernaast ligt, volgt een week later. "Blij dat ik hier weer terug sta", zegt Ad Musters (54). Hij zat afgelopen tijd in de cel wegens betrokkenheid bij een drugsdossier.

Borrel Babbel en De Floeren Aap, aan Nieuwwerk achter de Sint-Romboutskathedraal, gingen in juni van de ene dag op de andere plots dicht. "Door onvoorziene omstandigheden tijdelijk gesloten. Tot snel", stond op een papier achter de ruit te lezen.


De omstandigheden: Ad was aangehouden voor vermeende betrokkenheid bij een drugsdossier en verbleef in de Antwerpse gevangenis. Wat die betrokkenheid juist betekent, blijft onduidelijk, want het parket communiceerde in het verleden nauwelijks over de zaak en kon er ook gisteren niks over kwijt.

Onderzoek gaat voort

Ook Musters zelf wenst er - op aanraden van zijn advocaat - voorlopig niet over uit te weiden omdat het onderzoek nog niet is afgesloten. Veel meer dan dat hij er indirect bij betrokken was en dat het niets met de cafés te maken had, wilde hij er gisteren niet over kwijt. Maar dat hij blij is te kunnen heropenen, is duidelijk. "Sinds maandag ben ik vrij, de dag erop ben ik begonnen met bestellingen doen en schoonmaken. Ik ben echt blij dat ik hier terug sta."


Dat zijn verblijfplaats de afgelopen paar maanden minder prettig was, spreekt voor zich. "Het is minder dan buiten", lacht hij. "Weet je wat het ergste is? Weten dat er van alles misgaat en je er niks aan kunt doen. Dat geeft stress. Ik heb gelukkig veel steun gekregen van familie, vrienden en klanten. De vele brieven en kaarten hebben me echt goed gedaan", vervolgt hij ernstiger.

Geen Montmartre

Ads problemen zijn echter nog niet achter de rug. Zijn vrijlating wil nog niet zeggen dat hij vrijuit gaat en zijn opsluiting trof hem ook financieel. "Het is te hopen dat we het allemaal nog kunnen redden. Ik heb de mooiste maanden van het jaar gemist en de kosten liepen natuurlijk wel door."


Voor het personeel was er geen probleem: dat werd tewerkgesteld met een interimcontract. Beide cafés gaan wel weer open volgens hetzelfde concept dat ze voorheen hadden.


Vandaag heropent de Borrel Babbel om 10 uur, zaterdag 9 september volgt De Floeren Aap. Musters hoopt al zijn klanten opnieuw te mogen begroeten. Schrik dat ze zullen wegblijven heeft hij niet. "Misschien een enkeling, maar mensen zijn blij dat ik terugben en weer in de cafés terechtkunnen. Verschillende muzikanten namen al contact op met de vraag of ze mochten komen optreden."


Volgend weekend zou hij een nieuwe editie van kunstmarkt Montmartre organiseren, maar dat gaat niet door. "Ik hoop volgend voorjaar de draad weer te kunnen opnemen."