Boek Bart Verbeeck ook in het Russisch

VERHAAL VAN OVERLEDEN KANKERPATIËNT MOGELIJKS NOG VERTAALD IN ENGELS EN FRANS

Joris Verbeeck (rechts) met zijn broer Bart op een van hun reizen.
Archieffoto Kos Joris Verbeeck (rechts) met zijn broer Bart op een van hun reizen.
'Leef, nu ik er niet meer ben', het boek van de aan kanker overleden Bart Verbeeck, blijft ook na vier jaar beroeren. Het boek, van de hand van zijn broer Joris Verbeeck, krijgt nu ook een Russische vertaling.

"'Leef' zal ook worden vertaald in het Russisch, vreemd én zalig tegelijk!", meldde Joris Verbeeck op zijn Facebookpagina. Als we hem even later aan de lijn krijgen, is hij nog altijd even verbaasd dat ze ook in het verre Rusland geïnteresseerd zijn in het verhaal van zijn broer Bart. "Een vertaalster heeft ons gecontacteerd. Een Russische uitgeverij heeft blijkbaar interesse in het boek dat ik met Inge Delva schreef. Natuurlijk mag ze dat. Eerder was er ook al interesse voor een Engelse en Franse vertaling, maar dat is minder concreet." De reportage 'Kom mij maar halen' die Phara de Aguirre maakte voor 'Koppen XL' ontroerde heel Vlaanderen. Ze volgde de 23-jarige kankerpatiënt tijdens zijn laatste levensdagen tot het moment dat hij een inspuiting kreeg om in te slapen. Tot op het einde bleef hij het herhalen: "Blijf positief. Geniet van de mooie dingen, van de kleine dingen in je leven." Zijn Facebookpagina groeide sindsdien uit tot een ontmoetingsplaats voor 15.000 (familieleden en vrienden van) kankerpatiënten, 'Leef' ging sinds de publicatie door uitgeverij Van Halewyck vorig jaar al zo'n 9.000 keer over de toonbank. "Mijn broer is natuurlijk een uitzonderlijk figuur geweest. Zijn ingesteldheid spreekt heel erg aan. Veel zouden zijn gedachtegang willen hebben, maar zo simpel is dat niet. Ik zou het zelf ook niet kunnen", verklaart Joris.

Positieve boodschap

Intussen stapt hij meer en meer in de voetsporen. Net zoals Bart bezoekt hij scholen om de positieve boodschap te brengen, binnenkort tot in Bilzen toe. Of dat niet moeilijk is, zijn leven zo in het teken van zijn overleden broer stellen? "Het is iets dat ik meedraag. Het is niet altijd even plezant, maar wel een manier om te verwerken. Om te herdenken ook. Alles in stilte dragen, is ook niet altijd goed." Ook de vzw Barts Weg is een succes. Hij werd opgericht om de boodschap van Bart uit te dragen en geld in te zamelen voor kankeronderzoek. "Sinds begin vorig jaar doet een doctoraatstudent aan de KULeuven voltijds onderzoek naar sarcomen, iets wat daarvoor in ons land niet gebeurde. Ze heeft nu ook een beurs gekregen van de Vlaamse Liga tegen Kanker om haar onderzoek voort te zetten." De eerstvolgende benefietactiviteit is Barts Quiz in De Nekker op 21 februari. Info: www.bartswegvzw.be.