Benny Tailors stopt na 57 jaar

ZAAKVOERDER KLEDINGZAAK SCHAKELT OVER OP 'MAATWERK AAN HUIS'

Zaakvoerder Carlo De Backer houdt sinds gisteren een uitverkoop in z'n winkel.
Foto Marc Aerts Zaakvoerder Carlo De Backer houdt sinds gisteren een uitverkoop in z'n winkel.
De bekende herenmodezaak Benny Tailors aan de voet van de Sint-Romboutstoren houdt over enkele maanden op te bestaan. Zaakvoerder Carlo De Backer (57) houdt sinds gisteren een uitverkoop en zal overschakelen op maatwerk aan huis. Benny Tailors bestaat 57 jaar.

Benny Tailors, in Onder-den-Toren, was de afgelopen maand gesloten, maar niet alleen wegens vakantie. De zaakvoerder van de winkel in de betere kostuums bereidde zich voor op een totale uitverkoop van de zomer- en de wintercollectie. Het is niet van harte, want hij had graag nog enkele jaren verder gedaan. "Het is niet gemakkelijk, maar wegens de gezondheid van mijn echtgenote Eliane kan dit niet anders. Samen hebben wij 25 jaar Benny Tailors uitgebaat."

Kostuums uit Italië

Daarvoor baatte hij de winkel uit samen met zijn ouders. "Mijn vader Benny startte de zaak begin jaren 60 op, hier iets verder op Steenweg 8. Daarvoor was hij kleermaker aan huis. Wij keren vanaf volgend jaar terug naar die roots, 'tailoring at home'. Ik ga op afspraak bij de klanten thuis of kom op kantoor langs voor maatwerk. Stoppen doe ik dus zeker niet. In juli hebben wij nog fabrieken voor maatwerk in Milaan en Rome bezocht." Hij kreeg zelf de herenmode mee met de paplepel. Als kind hielp hij na schooltijd al mee in de zaak. "Ik heb altijd graag de stiel van mijn vader voortgezet. Hij heeft de grondstenen gelegd, wij hebben daarop verder gebouwd. Kwaliteit heeft altijd voorop gestaan." Het grootste deel van het aanbod in de winkel komt uit Italië, op de hemden van Van Laack na. "Vroeger had je alleen blauwe en grijze kostuums. De mannenmode van nu is veel eleganter en mooier, het gamma uitgebreider."

Bar in winkel

Kostuums zijn volgens De Backer ook zeker niet 'out'. Dit was de afgelopen decennia ook zijn grootste plezier: de klant mooi gekleed naar buiten zien gaan en vervolgens tevreden zien terugkeren. "Mensen mooi kleden, is mijn leven." Hij beleefde ook heel mooie momenten aan het barretje dat nu al twintig jaar in zijn winkel staat. "Hier heb ik heel leuke contacten gehad met een glaasje of een koffietje. Dat contact zal ik missen", aldus Carlo De Backer. Het winkelpand staat nu te koop.