Basiliek opent schatkamer voor publiek

Fernand Verreth, voorzitter van de kerkfabriek van de Basiliek van O.-L.-Vrouw van Hanswijk, bij enkele tentoongestelde stukken.
Foto David Legreve Fernand Verreth, voorzitter van de kerkfabriek van de Basiliek van O.-L.-Vrouw van Hanswijk, bij enkele tentoongestelde stukken.
De Basiliek van O.-L.-Vrouw van Hanswijk opent zondag haar schatkamer voor het grote publiek. In de vroegere weekkapel toont het bedevaartsoord zijn meest bijzondere schenkingen.

Zondag herdenken de parochianen de 30ste verjaardag van de erkenning van hun kerk tot basiliek met een feestelijke en plechtige eucharistieviering voorgegaan door kardinaal Jozef De Kesel. Vervolgens zal de aartsbisschop de 'Schatkamer van Hanswijk' officieel openen en inhuldigen.


"Ook al werden in turbulente periodes tal van deze schenkingen ontvreemd of vernietigd door oorlogsschade, toch blijven er tot op vandaag heel wat kostbaarheden over die getuigen van een diepgeworteld geloof en grote dankbaarheid aan O.-L.-Vrouw van Hanswijk", licht voorzitter Fernand Verreth toe. Het gaat om juwelen allerhande, om paternosters, kerkvaten, een bisschopskruis en een altaarlezenaar. "Pronkstukken zijn een zilveren voorschoot voor het Mariabeeld en kroonjuwelen die geschonken werden dankzij gelden ingezameld bij de Mechelse bevolking." Eerder zaten de schatten verborgen in brandkasten en kluizen, de kerkfabriek wil ze tonen aan de Mechelaars, bedevaarders en toeristen die de basiliek bezoeken. (WVK)

Een van de pronkstukken van de collectie.
David Legreve Een van de pronkstukken van de collectie.