Barista schenkt 'stadskoffie' in bakfietsbar

DRIES COTTYN GAAT VOOR DUURZAAMHEID EN ORIGINALITEIT

Dries Cottyn bij zijn mobiele koffiebar.
Foto Wannes Vansina Dries Cottyn bij zijn mobiele koffiebar.
Mogelijk hebt u hem ook al gezien, de bakfietskoffiebar van Dries Cottyn (32). Elke woensdag kan je hem in de Bankstraat in Hombeek treffen met zijn eigen Mechelse stadskoffie, een dag later in de Keizerstraat. Zijn missie: het verbeteren van de koffiecultuur in zijn thuisstad. "Een goede koffie laat niemand onberoerd."

Al jaren is de geboren en getogen Mechelaar gebeten door het koffievirus. Sinds zijn studentenjaren is hij in de ban van degustaties. "Ik ben gepassioneerd door de koffiebarsfeer die je in de meeste grootsteden vindt. Tien-vijftien jaar geleden ging ik uit naar Cafènnation in Antwerpen, het Walhalla van de koffiebars. Daar heb ik mijn eerste opleiding gekregen, twee jaar geleden heb ik mijn diploma als barista behaald", vertelt hij. Cottyn maakte sindsdien kennis met de koffiecultuur in Londen, Wenen en Berlijn, probeerde een 'doubleshot' in Praag en proefde van een 'cupping' bij The Coffee Collective in Kopenhagen. Jarenlang liep de leerkracht Geschiedenis rond met het plan om zijn eigen koffiebar te openen, maar dat kwam er niet van.

Mechelse stadskoffie

Geïnspireerd door de toenemende interesse voor kwaliteitsvolle koffie startte hij in september met Lemanray, een winkel in traditionele espressomachines (onder meer Rancilio, Ascaso en Jura). Dat in de toonzaal van schrijnwerker Van Cauter in de Bankstraat. Hij verkoopt er niet alleen toestellen, maar ook zijn eigen blend. "Ik heb jaren gezocht naar een brander die in klein volume een melange wilde samenstellen en branden. Het is 100% arabica, minder prikkelend voor de maag dan bijvoorbeeld een mengeling met robusta. Ik zou hem graag beginnen promoten als de Mechelse stadskoffie: kwaliteitsvol maar betaalbaar. Wie hem correct maakt, zal er zeker mandarijn- en bessmaaktoetsen in proeven." Bij voorkeur wordt hij gebruikt in een espressomachine, maar de gemalen variant kan ook worden gebruikt om filterkoffie te maken. Proeven kan in zijn bakfietskoffiebar waarmee hij de straat optrekt. Op woensdag tref je hem tussen 8 en 13 uur aan in de Bankstraat, een dag later tussen dezelfde uren in de Keizerstraat (uitzonderlijk nu donderdag niet). Dat al zeker tot Nieuwjaar. Volgens de barista is de respons groot. Hij kreeg al aanbiedingen voor nieuwe locaties en wil in samenwerking met anderen de lokale koffiecultuur nog beter proberen maken. "Mensen met ideeën zijn altijd welkom aan de bar", lacht hij. Zelf denkt hij bijvoorbeeld aan een koffiewandeling. Koffiepads echter zijn uit den boze. "Pads brengen een grote hoeveelheid afval met zich mee en passen niet bij de traditionele manier van koffie drinken die ik wil promoten." Wie zijn eigen beker meebrengt naar de bar, krijgt ook 50 cent korting. Info: lemanray.be (met webshop) en bij café en ophaalpunt Den Bruinvis.