Al 20 wagens met hulpgoederen

INITIATIEF OM VLUCHTELINGEN IN CALAIS TE HELPEN, BARST UIT ZIJN VOEGEN:

Initiatiefnemer Peter Terryn (tweede van rechts) met enkele medewerkers van het project.
Laenen Initiatiefnemer Peter Terryn (tweede van rechts) met enkele medewerkers van het project.
'Wij gaan naar Calais en nemen mee...' Met dit Facebookevenement wil Mechelaar Peter Terryn de vluchtelingen in Calais helpen. Twee dagen nadat de pagina werd aangemaakt, werd de oproep al massaal verspreid. Het resultaat? Over heel Vlaanderen worden spullen ingezameld en in september vertrekt een karavaan met hulpgoederen naar het vluchtelingenkamp.

De problematiek rond asielzoekers in Calais kende de afgelopen weken een kleine explosie. Inmiddels verzamelen er zich naar schatting al ruim 3.000 vluchtelingen in een zelfgemaakt tentenkamp. Allemaal in de hoop om zo snel mogelijk de oversteek naar Groot-Brittanië te kunnen maken. De situatie is er schrijnend en dat ging ook Mechelaar Peter Terryn en zijn vriendinnen Inge Van Bakel en Corinne Leunens niet onopgemerkt voorbij. Samen maakten ze een Facebookpagina aan en die barstte al snel uit zijn voegen. "Zo'n succes had ik niet verwacht", zegt Peter. "Een mogelijke verklaring is misschien te vinden in het feit dat heel wat mensen de afgelopen weken enkel machteloos konden toekijken. Nu ze zelf actie kunnen ondernemen, merk je dat er heel wat solidariteit heerst."

Inzamelpunten

De Facebookpagina werd inmiddels massaal gedeeld en uit heel Vlaanderen komen er reacties. Bovendien schieten verschillende inzamelpunten over heel Vlaanderen en Brussel als paddenstoelen uit de grond. "Momenteel hebben we zo'n vijftiental inzamelpunten", gaat Peter verder. Met de inzamelactie wil de Facebookgroep zoveel mogelijk spullen inzamelen. Dat gaat van kledij tot palletten, van matrassen tot tapijten en medicatie. "We baseren ons op lijsten van organisaties uit Calais die ons helpen op te lijsten waar er nood aan is", aldus Peter. "Momenteel hebben we nog geen concreet zicht op hoeveel we hebben, maar blijven gewoon gaan. Als we de spullen gaan leveren, gaan ook architecten mee. Die gaan helpen om alles in het tentenkamp beter op te bouwen."


Het hoogtepunt van de actie wordt verwacht op 4 en 5 september. Dan wordt er met de hulpgoederen vertrokken vanuit Vlaanderen naar de Franse havenstad. Verwacht wordt dat dit een hele lange karavaan gaat worden. "Op dit moment hebben we al zeker een twintigtal auto's én een truck. Allemaal volgeladen met hulpmateriaal." Organisatorisch is er nog heel wat te regelen maar de route is al gekend. Zo wordt er om 10.30 uur afgesproken aan het ESSO-tankstation langs de Vogelzanglaan in Antwerpen. Daar kunnen ook mensen uit Limburg aansluiten. Anderhalf uur later wordt er verzameld aan het tankstation van Mannekesvere langs de E40. Van daaruit rijden ze door naar Calais.


"Daar wacht ons het onbekende", zegt Peter. "Het is niet de bedoeling dat we Sinterklaas gaan spelen. We hebben er een afspraak met verschillende organisaties die ons ter plaatse gaan helpen."