200 kilometer in kajak voor goed doel

STIEN EN MARC STEUNEN PRINSES HARTE MET LEGENDARISCHE TOCHT

Stien en Marc bij hun kajak waarmee ze de tocht in Engeland varen.
Foto Vansina Stien en Marc bij hun kajak waarmee ze de tocht in Engeland varen.
Stien Verlinden (33) en Marc Polspoel (48) uit Hombeek nemen in maart volgend jaar in Engeland deel aan een epische kajakmarathon van 202 kilometer. In vier dagen tijd proberen ze het traject af te leggen. Tegelijk zamelen ze geld in voor de vzw Prinses Harte.

Marc Polspoel kajakt al 31 jaar en behaalde ettelijke Belgische titels. Al jaren droomt hij ervan deel te nemen aan wat waarschijnlijk de zwaarste marathon is ter wereld, deze van Devizes (ten oosten van Bath) naar Westminster Bridge in Londen. "Het is echt een epische tocht zoals alleen de Engelsen die kunnen uitvinden. Deelnemers trachten de 202 kilometer in een keer af te leggen. Hun vertrekuur kiezen ze zelf in functie van het tij van de Thames, maar reken je fout of loopt onderweg iets mis, dan stopt het verhaal", vertelt Polspoel.

Loodzwaar

Voor alle duidelijkheid: Stien Verlinden en Marc Polspoel gaan de meer dan 200 kilometer niet in een keer varen. Het zou gekkenwerk zijn. "We zijn er nog nooit geweest, kennen de omstandigheden niet. We zouden er sowieso niet in slagen", beseft hij. Het paar kiest voor de 'lichtere' variant, waarbij het de afstand kan spreiden over vier dagen. Nog altijd loodzwaar. "Een gemiddelde kajakker vaart 200 kilometer per maand. Bovendien is de periode niet bepaald geweldig. Twee jaar geleden vroor het", zegt Polspoel.


Stien behaalde een paar weken geleden nog de negentiende plaats op het WK kajakmarathon in Hongarije. Ze was de enige Belgische vrouw die deelnam in de elitecategorie. Ze kijkt er naar uit. "De wedstrijd in Engeland is een van de meest gekke wedstrijden ter wereld. Hij is verdomd lang en zwaar, ook omdat er 77 portages zijn, plaatsen waar je met je boot uit het water moet omdat je niet verder kan varen. Ik heb zelf ook nog maar maximum 38 kilometer gevaren op een dag. Ik weet niet hoe het de derde dag zal zijn om, als alles pijn doet, weer in de boot te stappen."

Prinses Harte

Zoals veel andere deelnemers, koppelt het duo een goed doel aan zijn deelname. Stien en Marc kozen voor de vzw Prinses Harte van Johan Muyldermans en Elke Du Bin. Op 14 januari 2013 verloren zij hun dochter Harte (6), amper zeven weken nadat kanker was vastgesteld bij haar. "Als de blog van die ouders uit die periode je niet raakt, dan ben je geen mens", zegt Polspoel. "We hebben hen ook ontmoet om te bekijken hoe ze tegenover ons initiatief stonden. Hoe zij de dood van hun dochter hebben kunnen ombuigen naar iets positiefs, ik zou niet weten of ik het zou kunnen."


"Wat zij hebben meegemaakt, wil je als ouder nooit meemaken. Maar gebeurt het toch, dan hoop ik dat klein stukje extra steun te krijgen dat de vzw biedt door ziekenhuiskamers aangenamer te maken", stelt Verlinden. Een bedrag plakken ze niet op hun deelname. "Maar we maken geen website en stickers voor 50 euro. We willen zoveel mogelijk inzamelen." Alle info op varenvoorharte.be. Stien en Marc zoeken ook ervaren kajakkers die hen op hun avontuur willen vergezellen.