17 duiven gestolen uit til

EIGENAAR DENKT ERAAN MET HOBBY TE STOPPEN NA DRAMA

Tonny met op de achtergrond zijn duiventil.
Foto Tim Van Der Zeypen Tonny met op de achtergrond zijn duiventil.
Bij duivenkweker Tonny Vanwin (54) hebben dieven zeventien duiven gestolen uit hun til. "Dé ultieme nachtmerrie", vat de vijftiger samen. Hij stelde de diefstal zelf vast toen hij zijn vogels eten ging geven. De politie van Mechelen-Willebroek is een onderzoek gestart.

De duivenkweker langs de Hombeeksesteenweg kon afgelopen donderdag zijn ogen niet geloven. "Elf duivinnen en zes duiven waren verdwenen", zegt Tonny. "Wat en hoe ik me nu voel? Dat is bijzonder moeilijk te omschrijven. Woede, onbegrip. Het is niet te vatten."


De Mechelse duivenmelker merkte de diefstal zelf op toen hij donderdag zijn duiven wou gaan voederen en verzorgen. "Om tot bij mijn duivenkot te geraken moet je met een ladder eerst over het platte dak van een garagecomplex. Die ladder staat achter slot en grendel. Ik had het dus eerst niet door dat er iets mis was", zegt Tonny. "Het was pas toen ik in de hal van mijn duivenkot kwam dat ik voelde dat er iets gaande was. Zo was er onder meer een bakje met voedingssupplementen verdwenen." Bij het openen van een van de vier compartimenten in zijn duiventil, werd alles duidelijk. "Mijn duiven waren verdwenen", zucht Tonny.

Op bestelling?

De lokale politie ging op zoek naar sporen van de daders. Maar volgens woordvoerder Dirk Van de Sande waren er geen inbraaksporen achtergelaten. Waren de daders professionals of voerden ze de diefstal uit op bestelling? Momenteel worden alle pistes opengehouden door de speurders. Naast de duiven namen de dieven ook nog enkele voedingssupplementen, plastic potjes met ringen voor duiven en een eenvaksduifkeef mee.


Momenteel vraagt Tonny zich samen met de speurders af of de daders de gestolen duiven specifiek hebben uitgekozen. "Het waren duiven waarvan de 'vliegcarrière' opzat en waarmee zou worden gekweekt. Binnenkort zouden ze bovendien even verhuizen zodat er met de duiven kon worden gekweekt", zegt Tonny nog.


In ieder geval hoopt de duivenmelker dat de daders snel kunnen worden gevat.


"Ik ben geen kweker die veel geld inzet op mijn duiven of ze voor veel geld zou verkopen. Ik ben geen professional maar doe dit vooral als hobby", aldus Tonny.

250 euro per duif

Naast de gestolen spullen van de duivenmelker die in totaal meer dan 640 euro bedragen, schat de duivenmelker de waarde van zijn duiven in als een 250 euro per duif. "De ene is al wat duurder dan de andere", klinkt het nog. Of Tonny nog zal voortdoen met de duivensport, valt af te wachten. "Ik steek er veel tijd, veel energie en geld. in. Maar door zoiets ben je plots al dat werk over al die jaren heen kwijt. Bovendien kan je deze beesten niet zomaar vervangen."