100.000 bezoekers Stadsschouwburg krijgen zachtere zitjes

Schepen van Cultuur Bjorn Siffer en zijn collega's in de vernieuwde Stadsschouwburg.
David Legreve Schepen van Cultuur Bjorn Siffer en zijn collega's in de vernieuwde Stadsschouwburg.
Mechelen heeft afgelopen zomer ruim een half miljoen euro geïnvesteerd in de Stadsschouwburg. Het geld ging naar de vernieuwing van de theaterstoelen en de hef-en hijsinstallatie voor decorstukken, spots en geluidselementen.

Jaarlijks verwelkomt het voormalige paleis van Margareta van York zo'n 100.000 bezoekers. Die hadden de laatste jaren al eens te klagen over het zitcomfort.


"Heel wat van de stoelen waren door intens gebruik versleten", zegt cultuurschepen Björn Siffer (Groen). 401 oude stoelen maakten - dankzij minder tussenruimte - plaats voor 431 nieuwe. "Een meerkost die we al binnen het jaar terugverdienen dankzij extra inkomsten uit tickets."

Goed voor twintig jaar

Tegelijkertijd werd de vloerbekleding op de parterre vernieuwd. Minder zichtbaar maar niet minder belangrijk: de vernieuwing van de trekkentoren, de hef- en hijsinstallatie voor decorstukken, spots en geluidselementen boven het podium. De veiligheid kwam stilaan in het gedrang, maar de investering komt ook het artistieke ten goede.


Verder werden nog de regiekamer en de balies gebruiksvriendelijker gemaakt. Vorige jaren investeerde de stad ook al in de herstelling van de mozaïekvloer en de scènevloer.


"Ik denk dat de schouwburg er weer voor twintig jaar tegen kan", aldus directeur van het Cultuurcentrum Koen Leemans. (WVK)