"Wij zetten Griets strijd tegen kanker verder"

DE 'GRIETSERS' FIETSEN 1.000 KILOMETER VOOR OVERLEDEN HUISARTS

Een archiefbeeld van de vriendengroep die 5.000 euro wil inzamelen voor de 'Grietsers'. Op de eerste rij, als tweede van links, zit Griet Verbergt.
Repro EDT Een archiefbeeld van de vriendengroep die 5.000 euro wil inzamelen voor de 'Grietsers'. Op de eerste rij, als tweede van links, zit Griet Verbergt.
De 'Grietsers', dat is de zeer toepasselijke naam van de hechte groep vrienden uit Hombeek (Mechelen) die tijdens het Hemelvaartweekend de '1.000 kilometer van Kom op tegen Kanker' zal fietsen. "Wij nemen deel ter nagedachtenis van Griet Verbergt, die maar liefst 8 jaar lang vocht tegen borstkanker. Wij zetten haar strijd verder en zamelen samen geld in voor levensbelangrijk kankeronderzoek."

"Griet was als huisarts, als moeder, als vriendin... àltijd diegene die voor anderen zorgde. Acht jaar geleden werd zijzelf plots zwaar ziek, ze was toen amper 40 jaar oud. Na de eerste behandeling was er weer hoop en Griet ging moedig door als huisarts. Maar de kanker kwam terug, dokters ontdekten nu ook een hersentumor. Zelfs toen ze ziek en verzwakt waas, bleef Griet nog als een echte moederkloek voor haar familie en vrienden zorgen. Tijdens onze weekendtrips samen ging de groep buitenshuis sporten, Griet serveerde versgemaakte soep bij onze terugkomst", vertelt haar schoonbroer Kurt Van Winghe.


"Op 25 april 2017 moesten we uiteindelijk toch afscheid nemen van Griet, ze werd amper 48 jaar oud. Een maand later stonden we samen op de Grote Markt in Mechelen voor de aankomst van de '1.000 kilometer van KOTK'. Dat moment was bijna magisch, de sfeer zo bijzonder. Rondom ons zagen we groepen mensen die elkaar aanmoedigden, steunden, huilend in de armen vielen... Die verbondenheid en emoties deden ons meteen beslissen: volgend jaar rijden wij ook mee."


"Nog vóór we letterlijk aan de start van onze 1.000 kilometer staan, merken we al wat dit project met mensen doet. Het inschrijvingsgeld voor een groep deelnemers aan de 1.000 kilometer, bedraagt 5.000 euro."

Els Dalemans

Sinterklaasontbijt

"Om dat bedrag in te zamelen, kunnen we rekenen op de hulp van onnoemelijk veel vrienden. Zo organiseren we op zondag 3 december een groot sinterklaasontbijt, dat we met een grote groep helpende handen volop voorbereiden. Toen het plan rijpte om champagne te verkopen, bood iemand meteen aan om deze voor ons te halen. Er werden truitjes gemaakt, sponsors gezocht; flyers gedrukt, een website ontworpen... En bij iedereen die mee de schouders zet onder de Grietsers, krijgen we hetzelfde te horen: Griet heeft zoveel gedaan voor anderen, wij willen iets kunnen terugdoen."


"Ook sportief blijft deze 1.000 kilometer een uitdaging, we mogen dus niet vergeten om tussendoor ook regelmatig te trainen. Maar het zullen vooral vier bijzonder emotionele dagen worden. Deze eerste deelname wordt lang niet onze laatste, dat weten we nu al. We horen het Griet al zeggen: "Mannekes, wat een moeite doen jullie toch allemaal!". Maar we moéten wel, we hopen dat we zo een kleine bijdrage kunnen leveren om er mee voor te zorgen dat kanker in de toekomst door iedereen overwonnen kan worden."


De Grietsers leveren op zondag 3 december 2017 sinterklaasontbijten aan huis, in een straal van 10km rond Hombeek. Ontbijten en champagne kunnen besteld worden via www.degrietsers.be, ook een vrije gift is mogelijk.