"Wij maken blijkbaar veel beter meisjes"

MARIA HUYSMANS (68) IS FIERE STAMMOEDER VAN ACHTVOUDIG VIERGESLACHT

De familiefoto: centraal stammoeder Maria met achter haar haar eigen drie dochters, en rond haar de klein- en achterkleindochters.
Foto Sven Ponsaerts De familiefoto: centraal stammoeder Maria met achter haar haar eigen drie dochters, en rond haar de klein- en achterkleindochters.
"Nee, wij kunnen geen jongens maken...", klinkt het bij de nazaten van Maria Huysmans uit Mechelen. De 68-jarige vrouw is dan ook fiere stammoeder van maar liefst een achtvoudig viergeslacht in vrouwelijke lijn. "En de negende achterkleindochter is op komst!"

Als ze met Kerst allemaal tegelijk op bezoek komen, is het huis van Maria Huysmans te klein. De 68-jarige vrouw uit de Galgenberg in Mechelen heeft dan ook al 28 nakomelingen. Opmerkelijk: in vrouwelijke lijn alleen al telt de stammoeder ondertussen al maar liefst 19 nakomelingen, waaronder dus een achtvoudig viergeslacht.

Vroeg aan begonnen

"Nee, een verklaring heb ik er zelf niet voor. Maar feit is wel dat we er allemaal vroeg aan begonnen zijn, én we blijkbaar ook veel beter meisjes kunnen maken", lacht stammoeder Maria. "Ikzelf was 17 jaar toen ik van het eerste van mijn vijf kinderen beviel." De Mechelse kreeg drie dochters en twee zonen. "Over die twee jongens zullen we het voor de gemakkelijkheid niet meer hebben..." De drie dochters zorgden al snel voor acht kleindochters, en amper twee kleinzonen.


"Rita (50) kreeg twee dochters: Kimberly en Milana. Anita (48) werd moeder van Thalia, Samantha en Santana. En Pascale (45) bracht Vicky, Maya en Dina ter wereld", somt Maria op. "Wil je ook de namen van alle achterkleindochters? Ik som ze je zo op hoor. Daarvoor heb ik geen stamboom nodig", verzekert de stammoeder.


"Vijf van de acht kleindochters zorgden ondertussen samen al voor acht achterkleindochters, en het negende is op komst", vertelt kleindochter Vicky Smet. "Een achtvoudig viergeslacht dus. Omdat de eerstgeborene telkens een meisje was, is het eerste daarvan bovendien een 'zuiver' viergeslacht. Komt écht niet zo vaak voor hoor", weet Vicky, zelf mama van de jongste achterkleindochter Fenna, nu bijna anderhalf jaar.

Meisjesfamilie

Op twaalf zwangerschappen onder Maria's kleindochters telt de familie nog maar drie jongens. "Nee, we doen het er niet voor. De meeste van mijn nichten hebben enkel meisjes, maar willen dus écht ook wel graag een zoon. Maar we zijn dus duidelijk een 'meisjesfamilie'. Als een nichtje belt met heugelijk nieuws, is ieders reactie veelal: 'Weer een meisje zeker?' Hoe dat komt? Geen idee. Puur toeval? Wellicht zal het in de genen zitten...", vermoedt Vicky.

Negende achterkleindochter

"We hadden voor deze unieke familiefoto nog kunnen wachten tot ook de negende achterkleindochter er was - de geboorte van een dochtertje bij zus Dina is voor februari gepland. Maar er is hier in onze familie altijd wel iemand zwanger... Zo kunnen we dus blijven wachten. Er zijn trouwens ook nog steeds drie kleindochters zonder kinderen, dus bij een negenvoudig viergeslacht stopt het meer dan waarschijnlijk niet", lacht Vicky.


Misschien zit er op langere termijn voor de familie zelfs wel een vijfgeslacht in vrouwelijke lijn in.


"Mémé is met haar 68 jaar nog relatief jong. Tegen dat zij er negentig is, zal toch wel minstens een van de vele achterkleindochters al van een meisje bevallen zijn..."