"We hebben ze wat mooier gemaakt"

SCHILDERS MET BEPERKING PORTRETTEREN SPELERS VOOR FANDAG KV

De kunstenaars van Sjarabang met twee van de schilderijen.
Aerts De kunstenaars van Sjarabang met twee van de schilderijen.
De kunstenaars met een beperking van Sjarabang stunten morgen op de fandag van KV Mechelen. Ze maakten van alle spelers en trainers een portret, bestemd voor de duizenden signeerkaartjes die zullen worden uitgedeeld. "We hebben ze bewust een beetje mooier gemaakt om geen ego's te kwetsen", klinkt het.

Zaterdag is Achter De Kazerne vanaf 12.30 uur het decor voor de jaarlijkse familiedag voor het rood-gele legioen. Op het programma staan een roofvogelshow en stadionrondleidingen, maar blikvanger is toch vooral de signeersessie. Dit keer geen traditionele foto's, wel schilderijen van de ganse spelersgroep en sportieve staf gemaakt door kunstenaars met een verstandelijke of meervoudige beperking.

Katty legt de laatste hand aan haar kunstwerk.
Aerts Katty legt de laatste hand aan haar kunstwerk.

35 portretten

"Via via kregen we het in het voorjaar een portret van toenmalig speler Xavier Chen. We waren enorm gecharmeerd, omwille van het feit dat ze dit deden en omwille van de kwaliteit van het schilderij", vertelt Gert Van Dyck van het Malinwa Supportersorgaan.


Van het een kwam het ander.


Gisteren legden de kunstenaars in hun thuishaven in het Begijnhof de laatste hand aan 2 van in totaal 35 portretten: van nieuwkomers Ivan Tomecak en Silvère Ganvoula. "De afgelopen paar maanden hebben we hier twee dagen per week aan gewerkt, de laatste weken bijna elke dag", zegt kunstenares Charmaine Lenisa, die het project begeleidde. Zij zette letterlijk en figuurlijk de lijnen uit van het project, hoewel ze niets met voetbal heeft. "Maar het was geweldig om te doen. We hebben enorm veel gelachen. 'Doe jij die maar want die is lelijk', klonk het. Of omgekeerd", lacht ze.


Katty Van Beeck bevestigt dat het plezant was. "Er zitten veel schone gasten tussen, vooral die ene lachebek. Ninis. Hem zou ik zaterdag graag ontmoeten." Ook Jurgen Benoit vond het 'fijn werk'. "Het was wel een beetje moeilijk, maar het is gegaan. Ik ben blij met het resultaat. Mocht de ploeg nu ook eens kunnen winnen."

IJdele voetballers

Het moeilijkste was de herkenbaarheid en dat bleek vooral lastig met spelers met een kale knikker. "Maar wij hebben ze allemaal kunnen identificeren", zegt Hans Dedecker van het Malinwa Supportersorgaan. "De portretten zijn meer dan geslaagd. We hebben de spelers deze ochtend wel de portretten laten zien om hen voor te bereiden. We waren allemaal zeer enthousiast."


Lenisa is opgelucht als ze het hoort, want ze had wel wat schrik voor de reacties. Voetballers staan nu eenmaal om bekend om hun ijdelheid. "Vandaar ook dat we ze een beetje mooier hadden gemaakt", lacht ze. De werken zullen ook in het stadion worden tentoongesteld en op termijn worden geveild. De fandag bestaat overigens niet uit één, maar uit twee dagen. Vandaag speelt KV Mechelen een galawedstrijd plaats tegen AZ Alkmaar.


De poorten gaan open om 17.30 uur. Abonnees en -18-jarigen komen er gratis in, alle anderen betalen 10 euro voor een zitplaats en 5 voor een staanplaats. Na de wedstrijd zorgen deejays Dirk en Kenny voor muziek achter het doel.